A Balaton kiemelkedő nemzeti kincsünk.

Kevesen vannak, akiket ne kötne mély érzelmi szál ehhez a sok tekintetben egyedülálló természeti-társadalmi jelenséghez, tájhoz, kultúrához. 

Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország tagadhatatlanul legfontosabb régiói közül való, amelynek valóságát számtalan tényező alakítja, és amely számtalan érdek metszésében fekszik.  A planktonoktól a befektetőkig, a nádastól a nyaralókig, a halaktól a vitorlázókig, a helybeliektől a bebírókig, az ökológusoktól a strandüzemeltetőkig minden érdekelt ismeri a saját szempontjait, ha a Balatonról van szó.

De mennyire vagyunk tudatában ennek az érzékeny ökoszisztémának a bonyolult összefüggéseivel? Valóban ismerjük-e tavunkat és a tájat, amelyekhez annyira kötődünk, és vajon képesek vagyunk-e a részérdekek mellett megismerni és felismerni közös érdekeinket?

E kérdések jegyében határozta meg a VEB2023 kiemelt projektjeként a régió ökológiai kérdéseit vizsgáló, és azokat a művészet és az edukáció eszközeivel közvetítő BALATORIUM programsorozatot.

Történetünk

Reményünk egy olyan fenntartható platform létrehozása, amelyen azon dolgozhatunk, hogy sajátos eszközeinkkel szólaltassuk meg a Balaton hangját.

2020 ősz-tél

A koncepció

A VEB2023 ökológiai-kulturális koncepciójának kidolgozására 2020-ban került sor a PAD Alapítvány, az EKF stábja és az együttműködő intézmények szakértőivel közösen.

Tovább a koncepcióra

2021 nyár-ősz

Szabadonbalaton akciók

Mi zajlik a Balatonban tápanyagok terén?

Tematikus szabadonbalaton-bár, ahol Balaton-specifikus italokon és ételeken keresztül kóstolhattak bele az érdeklődők a tó ökológiai folyamataiba.

Tovább a részletekhez

2021 ősz

MOME kurzushét

A MOME 30 hallgatója csoportvezető oktatók és szakértők közreműködésével a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben rendezett 5 napos workshop keretében kreatív alapvetéseket dolgoztak ki a BALATORIUM programhoz kapcsolódóan.

Részletek

2021 ősz

Szakértői workshop

A workshop célja: meghatározni a Balaton vízgyűjtőterületének legfontosabb kihívásait. A kulcsfogalmakat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Pannon Egyetem - Környezettudományi Intézet Limnológia Intézeti Tanszék, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a szabadonbalaton csoport és a VEB 2023 EKF projekt munkatársai közösen jelölték ki.

Részletek