Az ember aktív és meghatározó szerepet tölt be a tó és környezete összetett ökoszisztémájában, tehet ellene és érte is. Dr. Zlinszky András ökológus, limnológus, a szabadonbalaton egyik alapítója és a Balatorium szakértője TEDx előadásában segít eligazodni a tó mint, rendszer összefüggéseinek megértésében. 

A Kompánia szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával került megrendezésre a TEDxBalaton konferencia szeptember 10-én Balatonfüreden. Az eseményen szó esett a tó vízszintjének várható alakulásáról és a Balaton körüli autós közlekedés jövőjéről, számos további balatoni témáról.

Dr. Zlinszky András TEDx előadásában a Balaton ökológiai rendszerét ismertette. A tó ökoszisztémájának egy leegyszerűsített modellje segítségével bemutatta az élőhelyek közötti térbeli összeköttetések jelentőségét és az ezeket érő gyors és váratlan változások kockázatát. Mint elmondta: 

"a tó körüli turizmus, a Balaton, mint gazdasági rendszer alapfeltételeit az élővilág teremti meg és tartja fenn"

Miközben ez a bonyolult és sérülékeny rendszer létfontosságú a vízminőség, a halállomány és a vonzó táj fennmaradásához, aközben gyorsan és intenzíven változnak a klimatikus viszonyok, egyre magasabb és szűkebb tartományban szabályozzák a vízszintet és folyamatosan építik be a tó körül megmaradt zöldterületeket. Az előadás konklúziója, hogy a Balaton védelmében vissza kell fognunk a természet átalakítását, viszont cserébe egy újfajta kötődést élhetünk meg a tájjal.

Projektünk egyik kiemelt partnere, a szabadonbalaton tápanyag minibárja is ott volt a konferencián. Az előadások szünetében Balaton-specifikus frissítőkön keresztül kóstolhatunk bele a tó ökológiai folyamataiba. Az algákról, a foszforról és szénről nem csak az derült ki, hogy milyen ízük lehet, hanem az is, hogy mi a szerepük a Balaton ökoszisztémájában.