A Balatorium Szakmai napon, május 17-én, a Pannon Köztéren egyrészt a projekt szakmai üzenetei mögött meghúzódó kutatási eredményeket mutatják be, az átfogó összefüggésekre helyezve a hangsúlyt, másrészt megismerhetjük a Balatorium céljait és eredményeit. A projekt a tudomány üzeneteire építve alakít a társadalmi párbeszédet és az egyéni szemléletváltást ösztönzi. Hagyományos előadások vagy cikkek helyett a művészet eszközeivel dolgozik, így aki eljön, megtudhatja, hogy mi az a Slowwalk-lassú tájbejárás, mit árul el a Balatonról egy hangséta, vagy hogy mit keres egy zeneszerző nyakig a nádasban. A Balatorium idei programjai is bemutatkoznak, így a Balaton Kulturális x Ökológiai Hét is, ahol a tudomány és a művészet együtt megy a strandra.

A szakmai nap előadásainak sorát dr. Padisák Judit nyitja majd a Pannon Egyetem Limnológia Intézeti Tanszékéről és a kékalgákat (cianobaktériumok) mutatja be az érdeklődőknek. Dr. Honti Márk az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjától a Balaton jövőbeli vízszintje és ennek hatása a vízminőségre, míg dr. Preiszner Bálint a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatója az élőhely átalakítások ökológiája a Balatonnál témában tart majd előadást. Dr. Zlinszky András ökológus, a szabadonbalaton csapatának alapítója a Balatonnal legfontosabb teendőinket ismerteti majd. A programon a részvétel ingyenes. 

A Balatorium Szakmai nap a PAD Alapítvány szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósul meg. A Balatorium ökológiai, kulturális programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezésére a PAD Alapítvány szakmai koordinációjával jött létre.

Balatorium Szakmai nap

2023. május 17. - 15 óra

Pannon Köztér -  Veszprém, Egyetem u. 10.