A szabadonbalaton bárja idén augusztus 25-én egy minibárral a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet nyílt napján lesz jelen, majd augusztus 26-án és 27-én két teljes napon át az Örvényesi Szabadstrandra települ ki.

 

Az örvényesi szabadonbalaton bárban koncept ételekkel és italokkal és kutatói beszélgetések fúziójával várják az érdeklődőket. Az ökológiai folyamatokat és a térségi környezeti problémákat bemutató kóstolók mellett olyan kérdéseket lehet feltenni a szakértőknek, mint például: 

 

Milyen tényezők határozzák meg a víz minőségét? Milyen vizek táplálják a Balatont, milyen tápanyagok és hogyan jutnak a tóba, ez miért fontos? Mitől természetes egy vízpart, mi az ilyen vízparti területek szerepe, miként függ össze a változó vízszint a tó vízminőségével és az algákkal? Milyen természetes élőhelyek határolják a tavat, és ezek az élőhelyek milyen kapcsolatban állnak és álltak a Balatonnal? 

 

Célunk, hogy a Balaton összetett ökológiai folyamatait és ezek összefüggéseit minél többen ismerjék, megvitassák és megkóstolják. 

 

A bár 2023. augusztus 26-án és 27-én 10:00-18:00 között kisebb szünetekkel működik.

Az ételek és italok fogyasztása biztonságos ám kísérleti alapanyagokból készülnek, ezért saját felelősségre fogyaszthatók.

2023. augusztus 26. szombat

szabadonbalaton vízminőség kóstoló

2023.08.26, szombat 10:00-12:00

Idén a szabadonbalaton bár először a vízminőség kérdését járja körül. Mindannyiunk számára fontos, de vajon mit jelent a jó vízminőség? Mitől függ és milyen tényezők befolyásolják? Dr. Honti Márkkal a klímaváltozás tóra gyakorolt hatásáról lehet beszélgetni, kapcsolódó italok mellett.

dr. Honti Márk - A Balaton jövőbeli vízszintje és ennek hatása a vízminőségre

2023.08.26, szombat 11:00-12:00 

Mitől függ a Balaton vízszintje és ez hogyan kapcsolódik össze a víz minőségével? Milyen folyamatok és beavatkozások tartják fenn a Balatont olyannak, amilyennek megszoktuk? Mi várható a Balatonon a klímaváltozás miatt, és hogyan lehetséges és érdemes ehhez alkalmazkodnunk? Hogyan lehet szemléletváltást elindítani?

Dr. Padisák Judit - Kékalgák a Balatonban - és mindenütt

2023.08.26, szombat 13:00-14:00

A kékalgák (cianobaktériumok) a Föld legősibb szervezetei, melyek fotoszintézisük során melléktermékként oxigént bocsátanak ki - s ezzel a vörös bolygót kék bolygóvá változtatták. E tevékenységük nélkül mi ma nem lennénk itt. Napjainkban további fontos tevékenységük a légköri nitrogéngáz megkötése s növényi tápanyagként felhasználhatóvá tétele a többi szárazföldi és vízinövény számára. A kékalgák ősi eredetének következménye, hogy évmilliók alatt nagyon sok fajuk alakult ki, melyek közül számos alkalmazkodott extrém körülményekhez, mint a hőforrásokhoz, az Antarktisz szikláinak repedéseihez, vagy különféle tavakhoz, így a Balatonhoz is. A tóban sokféle kékalga él. A tó elmúlt évtizedeinek foszfor- vagy nitrogénterhelése milyen hatással volt a kékalgák fajaira és elszaporodására? Milyen limitáló hatásuk lehet és ez hogyan változhat? Mit jelent ez a kékalgák megjelenésében? Eddig a Balatonban három kékalga faj okozott a pihenni vágyóknak is kellemetlen jelenségeket, akár felszíni vízvirágzásokat. E három faj eredetét, és “képességeit” tekintve is nagyon különböző. 

Perkins Anita - Sulyom - Vízi gesztenye 

2023.08.26, szombat 15:00-16:00

A korábban vízi gesztenyének vagy vízi ormányosnak ismert sulyom (Trapa natans), amely Eurázsia őshonos növénye, úszó levelekkel és négy éles szarvval díszített termésű vízinövény. Magyarországon védett, másutt inváziós fajnak tekintik, mert hatalmas területen képes sűrű állományokat létrehozni, amellyel akadályozza a víz áramlását és megváltoztatja a vízi környezetet. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a sulyom gyógynövény, amelyet régóta használnak a népi gyógyászatban. Az sokszínű és gazdag endobionta (gomba és baktérium) közösség jelenléte valószínűleg jelentősen hozzájárul a sulyom sikeres térhódításához állóvizeinkben.

2023. augusztus 27. vasárnap

Fuzzy Earth - Poszt-Foszfor Kávézó

2023.08.27, vasárnap 10.00-12.00

A Poszt-Foszfor Kávézó a Fuzzy Earth alkotó duó vendégeseménye a szabadonbalaton bárban, amely a túltrágyázás okozta ökológiai kihívásokra hívja fel a figyelmet. A kávézó a Balaton-felvidék jövőbeli mezőgazdasági tájait gondolja újra egy foszfortudatos kertész spekulatív reggeli menüjén keresztül. Olyan növényekből készülő recepteket használ, amelyek képesek az alacsony foszfortartalmú talajban is jól fejlődni, és alternatívát kínálnak a Balaton-felvidéki talaj egészségének helyreállítására. "Foszfor fosztogatókból", például hajdinából és kék csillagfürtből készült fogások kerülnek terítékre: édes kék kávék és pogánytej fosztogató szemekkel.

Vízpartok és fáslegelők  

2023.08.27, vasárnap 12.00-15.00

 

A Balaton több mint egy tó: gazdag élőhelykomplexum. Környékének vizes élőhelyei egy óriási hálózatot alkotnak, amelynek maga a Balaton a csomópontja. A környező fáslegelők természetközeli és magas gazdálkodási értékekkel bíró területetek, amelyek mind a zártabb erdőt és a nyíltabb gyepi jelleget kedvelő állat- és növényfajoknak otthont adnak. A helyi mezőgazdasági területeken zajló gazdálkodásformák is meghatározzák a tó és környékének tápanyagterhelését és állapotát. A látszólag különböző élőhelytípusok mind összeköttetésben állnak egymással, az egyikben végbemenő változás hatással van a rendszer többi tagjára is. 

A szabadonbalaton bárjában belekóstolhatunk a gazdag ökoszisztémába, a természetes partok vagy fáslegelők italaiba, de megízlelhetjük az épített környezet különböző formáit is.

Pacsai Bálint: Gyepek a Balaton mentén: törékeny örökségünk

2023.08.27, vasárnap 12.30-14.00

A nádas és a szárazföldi élőhelyek között szinte láthatatlanul húzódik a vízhatás alatt álló gyepek sávja. Itt található a Balaton-vidék leggazdagabb növényflórája, ez a zóna fontos szerepet játszik a nádasok fennmaradásában, alkalmazkodásában, itt intenzív talajképződés zajlik. Mégis, mivel vízparti területről van szó, rohamosan zajlik a maradék vízhatás alatt álló gyepek "fejlesztése", beépítése. A beépítésen túl a művelés felhagyása, inváziós növények terjeszkedése, kiszáradás, tápanyag-bemosódás is fenyegeti ezeket a területeket, de nincsenek annyira a természetvédelem fókuszában, mint a nádasok vagy az erdők. Honnan tudhatom, hogy a kertemben vízhatás alatt álló gyep van? Hol vannak még vízparti legelők vagy azok maradványai a Balaton körül? Hogyan lehet ezeket úgy hasznosítani, hogy megmaradjanak, mint értékes természeti területek, de látogathatók, bejárhatóak legyenek?

Balaton szeletek -  tájszövet darabolás - performatív kóstoló 

2023.08.27, vasárnap 15.00-18.00

A szabadonbalaton bárjának záróeseményén a környék zöldségeiből, gyümölcseiből és növényeiből készült tájszövetek feldarabolására és rituális elfogyasztására invitáljuk a közönséget. Mindenkinek jut egy szelet Balaton. 

*A programváltozás vagy időpont-módosítás jogát a helyszíni tényezők függvényében fenntartjuk.