Augusztus 19-27. között rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt ökológiai, művészeti és edukációs projektjeként a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hetet. A MOME workshopokkal és kiállításmegnyitóval vesz részt az eseménysorozatban az Örvényesi szabadstrandon, augusztus 26-27-én. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a Balaton és térségének aktuális ökológiai kérdéseire.

 

A Balatorium kulturális és művészeti projekteken keresztül kezdeményez párbeszédet a Balaton ökológiai rendszeréről és értékeiről. A sorozat talán legfontosabb eseménye augusztus utolsó hétvégéjén a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hétvégéje, ahol a látogatók számtalan izgalmas program közül válogathatnak. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt projektjeként szakmailag megalapozott módon hívja fel a figyelmet a térség ökológiai kihívásaira.

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2021-ben csatlakozott a Balatorium projekthez egy komplex edukációs programmal, melynek célja, hogy a művészet és a design eszközeivel érzékenyítse a 14-18 éves korosztályt a Balaton ökológiai problémáira.

A MOME a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hét keretében az elmúlt két év kapcsolódó projektcsomagjának eredményeit mutatja be az Örvényesi szabadstrandon felállított, a Balatorium program keretében készült különleges installációban, a Foliorium Pavilonban és környékén augusztus utolsó hétvégéjén.

Az eseményen minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes programot: a gyerekeket több kreatív workshop és a Save the Lake című ökológiai társasjáték teszteléssel egybekötött bemutatója várja. Fontos kérdéseket jár körbe a fiatal és felnőtt korosztályt célzó adatvizualizációs kiállítás is, este pedig fényfestés jeleníti meg a Balaton mikrobiológiai élővilágát.

A MOME a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hétvégén

Augusztus 26., szombat  

  • 10:00-14:00 h: BALATON workshop / A Train the Trainers képzésben részt vett pedagógusok vezetésével – a BABAKO szervezésében  

    A MOME Balatorium Edukáció kurzusának eredményeként létrehozott Példatár feladataiból inspirálódva, a feladatokat felhasználva egy-egy workshopot tartanak a meghívott pedagógusok.  

      
  • 11:00-15:00 h:Kötetlen társasjáték-tesztelés a SAVE THE LAKE című kooperatív társasjátékot fejlesztő MOME-hallgatókkal  

    MOME-hallgatók: Csizmadia Fanni, Farkas Anita, Turi András  
      
  • 14:30-16:00 h: KERTI PART workshop / Spanyár Judit, MOME Alumna vezetésével 
    1. Palántázás, magvetés ültetőzsákokba, ültetőtábla készítés.  

    A zsákokat ültetés előtt cianotípia fotóeljárással díszítjük, illetve ásványi, növényi alapú, természetes festékkel. Az alapanyagok körülöttünk vannak, csak ki kell nyújtani érte a kezünket. A festékek elkészítéséről is szó lesz a workshopon.   

    2.  Játék: Az elültetett magok, palánták locsolásának megoldási lehetőségei infrastruktúra nélkül. Hogyan locsolnál locsolókanna, vagy öntözőberendezés nélkül? Oldjuk meg együtt!   

       
  • 16:30-18:00 h: BALATOX workshop - Védjük meg HEKKTOR otthonát! / Szabó É. Evu, MOME-hallgató vezetésével  

    A workshop témája a Balaton vízminősége, célja a gyerekek érzékenyítése a Balaton környezeti problémáira, ökológiai tudatosságra nevelés a művészet eszközeivel. 
      
  • 18:00-18:30 h:Ökológiai Adatfizikalizáció Kurzus - Kiállításmegnyitó  
     
    A MOME-n futó kurzus vezetője, Minkó Mihály adatvizualizációs szakértő mesél a kurzusról és a létrejött produktumokról.   

    Az előadást streameljük, ezen a linken követhető. 

    A hétvége során a MOME Adatfizikalizáció KFI-kurzusában részt vett hallgatók - Minkó Mihály vezetésével - egy Öko_Adat_Vizu Workshopon vesznek részt (helyszíni adatgyűjtés, helyszíni anyagok felhasználása, közös gondolkodás a témában szabadon). Az eredményeket interaktívformában a helyszínen kiállítja a csapat.  
      
  • 20:30 h-tól: Ökobuborék-vetítés a Foliorium Pavilonra / Egressy András MOME-hallgató  

    Interaktív audioreaktív installáció, amely a Balaton mikrobiológiai élővilágát hozza ki a szárazföldre és jeleníti meg a Foliorium Pavilonon.  

    Augusztus 27., vasárnap:  
      
  • 10:00-14:00 h: BALATON workshop / A Train the Trainers képzésben részt vett pedagógusok vezetésével – a BABAKO szervezésében  

    A MOME Balatorium Edukáció kurzusának eredményeként létrehozott Példatár feladataiból inspirálódva, a feladatokat felhasználva egy-egy workshopot tartanak a meghívott pedagógusok. 

  • 14:30-16:00 h: Lencse Máté – SAVE THE LAKE – Társasjáték bemutató  

    Lencse Máté, a SAVE THE LAKE című társasjáték fejlesztését támogató játéktervező bemutatja a MOME-hallgatók által elkészített játékot. A szabálymagyarázat után pedig ki is lehet próbálni azt.