A SLOWWALK, azaz lassú tájbejárás célja, hogy segítsen érzékelni és megérteni a minket körülvevő balatoni táj élővilágának összefüggéseit és működését. A lassú séták során élményszerűen tapasztalhatjuk meg a táj egyedi jellemzőit, ökológiai kapcsolatait. A sétavezetők között művészekkel, pszichológusokkal, filozófusokkal és biológusokkal is találkozhatunk, de a résztvevők aktív részvétele legalább olyan fontos mint a szakértőké. 

A lassú tájbejárásokon újfajta figyelemmel fordulhatunk a balatoni ökoszisztémát alkotó állat- és növényvilág felé, olyan összefüggéseket érthetünk meg, amikről előtte nem is tudtunk. A séta célja, hogy az ökoszisztéma részeként tekintsünk magunkra és ne csak azt tárjuk fel, hogy az ember hogyan formálja a tájat, de azt is, hogy a táj hogyan hathat az emberre. 

Többféle SLOWWALK létezik, pontosan annyi, amennyi kihívást feltártunk eddig a balatoni táj kapcsán. A nádasok tagoltságát, a fás legelők láthatatlan határait, a talaj és kőzetek erózióját mind saját tapasztalás alapján érezhetjük és érthetjük meg, ha részt veszünk a sétákon. 

Az első séták 2022 nyarán valósultak meg Dörgicsén és Örvényesen a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Hétvégén. Nem volt kérdés, hogy 2023-ban is folytatódnak a lassú tájbejárások, beemelve más, eddig kevésbé érintett ökológiai kérdéseket, balatoni történeteket. 2023-ban a BALATORIUM Artist Residency-jén résztvevő és meghívott művészek is vezetnek/terveznek lassú tájbejárást vagy hangsétát. Ezenkívül 2023-ban egy pályázat keretében kerestünk további megvalósítandó koncepciókat, de a Balatorium Ökológiai x Kulturális Héten is lesznek séták. 

Lassú tájbejárások 2023-ból:

Amennyiben mélyebben érdekel a téma tovább olvashatsz róla itt: