Két hetet töltött Csopakon a BALATORIUM Artist Residency II. program alkotói csapata a Balaton-felvidék Nemzeti Park Igazgatóságánál. Április 17-től dolgoztak együtt a Nemzeti Park Igazgatóságának szakértőivel, de meglátogatták Tihanyban a Balaton Limnológiai Kutatóintézet szakértőit is. Ittlétük alatt inspirációt és adatokat gyűjtöttek a Balatonról, alkotásaikat otthon készítik el, melyeket idén nyáron az ÖKOLÓGIAI X KULTURÁLIS héten mutatunk majd be.

Az Artist Residency II. alkotói

Jeanne Astrup-Chauvaux, Mathilde Dewavrin és Garance Maurer (Collectif Trouble)

Jeanne Astrup-Chauvaux, Mathilde Dewavrin és Garance Maurer (Collectif Trouble) építőművész, textiltervező, performansz és urbanista háttérrel rendelkező képzőművészek, akik munkáikban a vízhálózatok és az emberlakta (városi) tér kapcsolatát vizsgálják különféle tér- és anyagkísérleteken keresztül, megkérdőjelezve a hatalmi viszonyokat és az ember alkotta infrastruktúrákat is. 

A rezidencia program során a Balaton komplex ökológiai rendszerét az invazív fajok jelenlétén keresztül értelmezik (beleértve az embert is), készülő munkájuk a dinamikusan változó globalizáció élőhelyekre és élőlényekre gyakorolt hatását járja körül.

Ana Brotas

Ana Brotas Norvégiában élő portugál művész, aki gyakran dolgozik helyszínspecifikus, részvételiségen alapuló projekteken, melyek az adott helyszínt újszerű perspektívából vizsgálják és helyi közösségeket vonnak be a közös gondolkodásba. A balatoni rezidencia keretében arra keresi a választ, hogyan képes a művészet a kartográfia segítségével kiterjeszteni a térérzékelésünket, és hogy milyen egyéb módokon tapasztalhatunk meg a környezetünkben ismert, ám teljes egészében nem megtapasztalható jelenségeket, mint a Balaton és a körülötte lévő kisebb vizek összessége. 

Süveges Rita munkáiban a természetet, mint társadalmilag és kulturálisan konstruált jelenséget vizsgálja és bontja elemeire különféle médiumokon keresztül. Az így szemlélt tájkép feltárja az emberi és a nem-emberi kapcsolatát, rámutatva annak gyakran kizsákmányoló természetére. A rezidencia program során Rita a védett élőhelyeken folytatott illegális motorsportokkal foglalkozik, amelyek a természetre mint esztétikus, zöld háttérre, kiaknázható erőforrásra tekintenek, jelenlétükkel vagy hiányukkal meghatározva a tájat.

Gosztola Kitti és Pálinkás Bence György

Gosztola Kitti és Pálinkás Bence György 2016 óta dolgozik együtt. Művészeti praxisukban úgynevezett idegenhonos inváziós fajokról mesélnek történeteket, a tudomány, a rítusok és a politika mentén. A balatoni rezidencia során egy bálványfa (Ailanthus altissima) liget történetén keresztül az idegen- és az őshonos, a hasznos és a káros fogalmait próbálják új nézőpontból szemlélni a környékben élők elmondásai által.