Két aktív hetet töltött nálunk a BALATORIUM Artist Residency I. program első alkotói csapata a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben. Mátyási Péter, Ulbert Ádám, Fuzzy Earth (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes), Anders Ehlin & Selma Boskailo és Marie Ouazzani & Nicolas Carrier október 7-től dolgoztak együtt a tihanyi intézet kutatóival, inspirációt és adatokat gyűjtve a Balatonról. Alkotásaikat otthon készítik el, melyeket jövő nyáron az ÖKOLÓGIAI X KULTURÁLIS héten mutatunk majd be.

Az Artist Residency I. alkotói

  • Marie Ouazzani és Nicolas Carrier Ouazzani Carrier

Marie Ouazzani és Nicolas Carrier 2015 óta él és alkot együtt. Munkájuk során a változó városi környezet és a globalizáció szimbolikus tereinek történeteiből, a klímaváltozás és annak az élővilágra gyakorolt hatásából táplálkozó úgynevezett éghajlati fikciókat hoznak létre. Videóikban, képeikben, installációikban a tudományos megalapozottság és a kísérletezés keveredik, építmények, növények, állatok, emberek, a globális ökoszisztéma különböző elemeinek viszonyát és a bolygónkon való létezés új lehetséges formáit megjelenítve.A szerzők a BALATORIUM művészeti rezidencia programjában mozgóképes eszközökkel tervezik bemutatni a Balatont, annak történetét, élőhelyeit, az emberi és nem emberi beavatkozások hatását, a tudományos kutatói munkát és annak a jövőben betöltött lehetséges szerepét.

  • Anders Ehlin & Selma Boskailo The New Liquidity

A The New Liquidity tagjai Selma Boskailo Berlinben élő bosnyák kurátor, kutató és művész, valamint Anders Ehlin Berlinben élő svéd zeneszerző és hangművész. A BALATORIUM AIR keretében az alkotópáros egy, a balatoni tájra fókuszáló hibrid, hely-specifikus hangsétát fejleszt. Az édesvízi ökoszisztémák akusztikus ökológiájával és biológiai sokféleségével foglalkozó művészeti kutatásuk a technológia eszközeivel a víz folyékony örökségét mint az emberi és nem emberi emlékezet helyszínét, archívumát, és a vizes élőhelyeket mint az átmenet és átalakulás tereit vizsgálja.

  • Tekla Gedeon & Sebastian Gschanes Fuzzy Earth

A Fuzzy Earth egy nemzetközi művészeti kollektíva és kutatási projekt, amelyet Tekla Gedeon és Sebastian Gschanes alapított. A Fuzzy Earth olyan tereket, tárgyakat és eseményeket hoz létre, amelyek a természettel és a technológiával való kapcsolatunkat vizsgálják. Munkáik spekulatív módszertanok alkalmazásával megkérdőjelezik az ökológiai környezetek, az ipari tájak és a botanikai intézmények szerepét. A BALATORIUM rezidenciaprogram részeként az emberi beavatkozás eseményeit tárják fel a Balaton térségében a talajba tekintve. A Balatorium rezidenciaprogram részeként a Fuzzy Earth a Balaton vízgyűjtő területén használt mezőgazdasági műtrágyák ökológiai hatásait vizsgálja. A Limnológiai Intézetben végzett talajvizsgálatokon keresztül mutatják be a talaj túlterheltségét és a foszfor extrém mértékű túlhasználatát.

  • Ulbert Ádám

Ulbert Ádám képzőművészként olyan történeteket mesél újra, amelyek általában a mitológia és a természettudományok területéről egyaránt származnak. A rezidencia keretében az érdekli, hogy kortárs ökológiai és kulturális gondolkodásunknak milyen alapjai voltak már a 19-20. század fordulóján kialakult új vitalista tudományos és művészeti mozgalmakban. Az algák mikroszkopikus vizsgálatán és a biomassza-kutatás mentén elmélkedik a természeti tudás ábrázolásának különböző módjain. Planktonokkal gondolkodik egyfajta ökológiai érzékenységért, ami talán lehetővé teszi, hogy elpárologtassa a saját fajunkra való összpontosítást.

Mátyási Péter Budapesten született, él és dolgozik. 2009-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő- és vizuális nevelőtanár szakán, de tanult a londoni Chelsea College of Art and Design-on is. Munkáinak fókuszában olyan fogalmak állnak, mint a személyes és a kollektív emlékezet, a természet és a kultúra viszonya, a természet reprezentációja és megismerésének lehetőségei és korlátai. A BALATORIUM rezidencia programja keretében a Balaton környékének vizes élőhelyeit és az azokat átszelő épített környezetet, határvonalakat vizsgálja, a nádasok felszabdaltságára fókuszálva.

A BALATORIUM AIR a PAD Alapítvány szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.