A BALATORIUM az Európa Kulturális Fővárosa program egy kiemelt projektje, amely a PAD Alapítvány szakmai mentorálásával jött létre. Lényegében egy edukációs program, aminek küldetése, hogy a kultúra és a művészet eszközeivel mutassa be a közönségnek a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit, és felhívja a figyelmet arra, hogy csak együtt tehetünk a Balaton jövőjéért. Ehhez a jó célhoz csatlakozott számos, a hazai könnyűzenében elismert előadó, a Banana Records koordinálásával, hogy saját dalaikon keresztül mutassák be a Balaton szépségét. Ennek első futára Wave of Sound, vagyis Csécsi Andor modern klasszikus zenész, Gálfalvi Rebecca (Arulei) hegedűs és Annabori (Bagi Anna) énekes új dala, az Elmerülve, amiről Andor a következőképp mesél:

Nagyon hálás vagyok, hogy egy ilyen fontos ökológiai-természetvédelmi projektben indulhat el útjára a dalunk. Az alapgondolatisága az emberi érzelmek, a szerelem, valamint a körülöttünk lévő természet változásai és közös pulzálása a Balatonnal. Ezek mind-mind összekapcsolódnak, befolyásolják érzelmeinket a táj iránt, egymás iránt, így egy egészként léphetünk ebbe a történetbe.

A szám további különlegessége, hogy a Széles a Balaton vize című népdal pár soros bevezetője is elhangzik benne, ami az alkotók szerint visszanyúl a Balaton múltjához, míg az éteri női vokálok egyfajta pozitív jövőt énekelnek, és arról mesélnek, hogy mennyire fontos együtt elmerülnünk ebben a törékeny tájban. A projekt részeként az Analog Balaton tagjai a Balatonnál rögzítettek különféle természeti hangokat, és a Wave of Sound is felhasznált ezekből - a népdal-részlet alatt a balatoni kavicsok és nádasok hangjait fedezhetik fel a szemfüles hallgatók.

Az Elmerülve ráadásul egy csodás live session felvétel társaságában jelenik most meg, amit a Csobánci várnál rögzítettek Vadas Géza segítségével. Erre Anna a következőképp emlékszik: “A forgatás nagyon jó hangulatban telt a gyönyörű Káli-medencében, naplementében, hálásak vagyunk ezekért a pillanatokért.”

A Wave of Sound most megjelenő újdonságát élőben is meghallgathatjuk augusztus 19-én a Bányában, ugyanis itt kerül bemutatásra a Balaton hangjai című nagylemez. A különleges eseményen még olyan – a lemezen is szereplő – előadókat nézhetünk meg, mint Дeva, a Jazzbois, Onakom és Hegedűs Józsi. A koncertek előtt a Balatorium projekt edukációs programjait is látogathatjuk. Facebook-esemény.