Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának (VEB 2023 EKF) egyik kiemelt témája a régió ökológiai kérdéseit vizsgáló és a művészet eszközeivel bemutató Balatorium programsorozat. A Balatorium workshopján először ült egy asztalhoz több, a Balaton sorsáért felelősséget érző szervezet, hogy meghatározzák, milyen közös munkát végeznek majd a VEB 2023 EKF égisze alatt.

Hogyan kapcsolódik a kultúra és az ökológia, és ez mit jelent a gyakorlatban? Milyen régiós ökológiai kihívásokkal szükséges és érdemes szembenézni? Milyen környezeti hatások érik a Balatont és vízkészletét, vízminőségét, vízszintjét, miért lenne fontos a változó vízállás, a természetközelibb partvédelem, milyen hatása van a horgászatnak – és még tucatnyi fontos, a Balaton jövőjét meghatározó kérdés merül fel nap-mint-nap. A két legnagyobb, a Balatont és térségét érintő, egymással összefüggő ökológiai kihívás az éghajlatváltozáshoz és a területhasználat változásához köthető, ezért is fontos, hogy a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve induljon közös, ökológiai szempontú gondolkodás.

A VEB 2023 EKF Balatorium programsorozat a művészet nyelvén és valós párbeszédet kezdeményezve szeretné támogatni 

  • a Balaton természeti értékeinek és veszélyeztetettségének tudatosítását,
  • a Balaton védelmével kapcsolatos társadalmi konszenzus elősegítését,
  • a Balaton, mint egyedi ökoszisztéma és kultúrtáj nemzetközi pozicionálását, és
  • egy hosszútávon fenntartható ökológiai-kulturális rendezvénysorozat meghonosítását.

A Balatorium projekt szakmai partnerei közt azért indult el az egyeztetés, hogy a korábban elkészült koncepcióból kiindulva meghatározzák, a számtalan fontos téma közül mely tématerületekkel foglalkozzanak a következő évad során.

A Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa házigazdaként egy négyórás indító megbeszélést, workshopot hívott össze, amelyen a témák bősége miatt is nagyon hamar sikerült a közös hangot megtalálni, és legfontosabb témákat meghatározni. 

Egy fontos kérdés, amit a résztvevők is feltettek maguknak: hogyan és miért lehet a Balaton jövőjének megvitatása fontos és hangsúlyos téma egy kulturális eseménysorozatban? Az összehívott szervezetek képviselői arról is megkezdték a közösen gondolkozást, miképp lehet kulturális-művészeti eszközökkel láthatóvá tenni azt, hogy milyen kutatások zajlanak a különböző intézetekben.

Abban is egyetértettek, hogy a tudományos kutatások kulturális-művészeti ábrázolása segíthet abban, hogy mind többen megértsék a Balaton és a térség természeti összefüggéseit és a Balaton érdekében folyó erőfeszítések eredményeit.

A workshopon részt vettek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Pannon Egyetem Limnoökológiai Tanszék, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a szabadonbalaton csoport és a VEB 2023 EKF projekt munkatársai. A workshop  még az idén további online és személyes alkalmakkal folytatódik.