Mi az a BALATORIUM?

A BALATORIUM a VEB2023 kiemelt projektje, amely a PAD Alapítvány koordinációjában valósul meg. A PAD Alapítvány koordinálta program koncepciójának kialakításában számos szakértő, kutató és kutatóintézet vett részt, többek között a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága és a Pannon Egyetem Limnológia Kutatócsoportja. A projekt egyik fontos állomása az ökológiai hosszú hétvége, aminek célja, hogy a tavat érintő ökológiai kérdéseket kulturális programokon keresztül edukációs, informatív és szórakoztató módon vitassa meg a szakértők és a közönség segítségével.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Workshopokat, beszélgetéseket, úgynevezett slow walkokat, azaz lassú tájbejárásokat és művészeti akciókat. Mindent, ami Balaton. Mindent, ami ökológia. És amikor azt írjuk, hogy minden, akkor az tényleg úgy van, a szabadonbalaton Algabárjában még algát is kóstolhatsz és a nap végén a parton bulizással is zárhatod a programokat.

Mikor indulhatok?

A BALATORIUM ökológiai hétvége három napig, 2022. augusztus 26-28-ig tart.

Merre induljak?

A programok egy részét egy igazán autentikus környezetben, az Örvényesi Szabadstrandon keressétek, de a programsorozat már pénteken elindul a Balatoni Limnológia Kutatóintézetben Tihanyban.

Milyen programok közül választhatok?

TIHANY

NYÍLT NAP A LIMNOLÓGIAI KÖZPONTBAN

2022. 08.26. 9:00-16:00

Ha jártál már Tihanyban a hajóállomás környékén, akkor biztos láttad az Apátság alatt, a parton meghúzódó épületet, ami a magyarországi limnológiai kutatás központja. De mi is az a limnológia? Az édesvizekkel és azok komplex rendszerével foglalkozó tudomány. Kíváncsi vagy az épületre belülről, megismernéd az ott zajló munkát vagy részt vennél egy mintavételen? A nyílt nap során mindezekre lehetőséged lesz, sőt az intézet parkjában a fák alatt kiállított akváriumokban élőben is megfigyelheted a Balatonban élő halfajokat. A „balatoni hekket” ne is keresd köztük, de megtanulhatod, hogy mi a különbség a ponty, a süllő vagy a balin között.

A szervezők kvízjátékokkal is készülnek, a gyerekek egy rajzversenyen mutathatják meg kreativitásukat, de ha egy kicsit komolyabb témákban is elmerülnél, akkor az előadások során többet megtudhatsz az aktuális algahelyzetről, a tónál fellelhető halevő madarakról és azt is kiderítheted, hogy vajon ártalmas-e a naptej a vízi élővilágra. A délután folyamán (14:00-16:00) Illés Zsófia Szonja vezetésével érzékszervi séták indulnak, amelyek egy különleges látószögből mutatják be, hogy a különböző hangok, ízek és érzések hogyan befolyásolják egy adott helyről alkotott képünket és az ahhoz fűződő kötődésünket.

ÖRVÉNYESI SZABADSTRAND

BÁMULATOS INSTALLÁCIÓK

Az ökológiai hétvége egyik fontos eleme a VÍZI INSTALLÁCIÓ lesz, amelynek közepén található úszó vízikert különböző események színtere is lesz, de bójaként és vízbárként is funkcionál.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész hallgatói a FOLIORIUM (08.27-28. 11:00-19:00) elnevezésű installációval mutatkoznak be, ami egy alternatív oktatási helyszín, kiállító- és közösségi tér prototípusa, amit az ökológiai tényezők és folyamatok kártyavárszerűsége inspirált.

Installációkat nemcsak láthatsz, hanem hallhatsz is majd, hiszen Somló Dávid STALGIA (08.27-28. 14:00-18:00) című helyspecifikus hanginstallációval is készül. Csukd be a szemed és képzeld el, hogy egy eldugott horgászkikötő csónakjai között vagy! Milyen hangokat hallasz? Távolból ideszűrődő nevetések, nádsusogás, pallóreccsenés. Pontosan ezt a hangulatot idézi meg Somló Dávid a térben elrejtett miniatűr hangkompozíciók segítségével.

KÜLÖNLEGES INTERAKTÍV PROGRAMOK

Tudod mi az a bojli? Ha valaha horgásztál már, akkor biztosan hallottál már a halak etetésére szolgáló, sokszor egészen bizarr ízkombinációkban megálmodott csalikról! A szabadonbalaton szervezésében a BOJLITOR HALÁLDOZATI LAKOMA PERFORMANSZ (08.28. 17:00-19:00) során most lehetőséged lesz olyan újragondolt bojlik megkóstolására, amelyek emberi fogyasztásra is alkalmasak.

Előfordult már veled, hogy úgy érezted, mintha az életed leginkább egy képregényhez hasonlítana? Akkor irány a KÉPREGÉNYRAJZOLÓ FOGLALKOZÁS (08.27. 11:00-14:00) Hordós Boldizsár vezetésével, aki a hétvége eseményeit képkockákon rajzolja meg és szövi történetté, fókuszban a Balaton régió ökológiai kérdéseivel.

A Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont, azaz a BABAKO segítségével GYEREKFOGLALKOZÁS (08.27-28. 11:00-17:00) is várja az óvodás-kisiskolás korosztályt, ahol az érzékszervek és a kezek bevonásával ismerkedhetnek meg a Balaton értékeivel. A különleges alkotások elkészítéséhez csak pár kavicsra és a gyerekek fantáziájára lesz szükség.

SZAKMAI BESZÉLGETÉSEK ÉS BEJÁRÁSOK

A NÁDASOK JELENTŐSÉGE VÍZI BEJÁRÁSON (08.27. 11:00-12:00 és 14:00-15:00) dr. Pomogyi Piroska arra hívja fel a figyelmet, hogy a tó életében milyen fontos szerepet játszik a parti sáv és annak legfontosabb növényzete: a nádas.

A MADARAK A NÁDASBAN VÍZI BEJÁRÁS (08.27. 11:00-12:30) során pedig Szinai Péter segítségével (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) a nádas környezetében élő közönséges és ritka, veszélyeztetett madárfajokat ismerheted meg közelebbről.

ÉRDEKFESZÍTŐ WORKSHOPOK

A hétvége során a workshopokból sem lesz hiány, csak azt kell eldöntened, hogy pontosan milyen témában szeretnél elmerülni. Vonz az építészet világa és szívesen belelátnál, hogy hogyan készül el az ideális strandszakasz? Akkor a STRANDREHAB TERVEZÉSI WORKSHOPON (08.27. 15:30-18:00) a helyed, ahol a GUBAHÁMORI építésziroda és szabadonbalaton közreműködésével az örvényesi szabadstrand partszakaszát gondolhatod újra egy terepasztal társasjáték segítségével.

Az ILYET ÉN IS TUDOK FESTŐ WORKSHOPON (08.28. 11:00-14:00) a Képbani közreműködésével a képzőművészeten lesz a hangsúly a strandon: a szabadstrand különböző elemei, a vízi és a vízparti növények, gyümölcsök és zöldségek válnak modellé a különleges program során.

Ha szeretnéd kipróbálni a szitanyomás technikáját, akkor vidd haza magaddal a BALATORIUM témáit a pólódon, a SZITAWORKSHOP (08.27-28. 11:00-17:00) segítségével! Szurcsik Erika és Jámbor Éva vezetésével az előre elkészített szita-keretekkel a saját pólódra vagy táskádra, vagy akár a szervezők által biztosított anyagokra is különböző mintákat varázsolhatsz, amit aztán magaddal is vihetsz.

Gyeviki Hajnal a TALAJVARRÓ WORKSHOPON (08.28. 13:00-15:00) azt a technikát mutatja be, hogy biopamut-fonallal hogyan lehet öltéseket varrni egy terület talajának hiányzó termőrétegébe. És hogy ezt miért jó? Mert talajgeneráló és -alkotó hatással bír, és közben mindent megtudhatsz a talajban élő gyökérzet fontosságáról és a takarónövényekről. Vigyázat, az élmény nem örökre szól: a létrehozott alkotás ugyanis idővel lebomlik!

Szeretnéd megtudni, hogy lehet a tavasszal palántaként megvett paradicsomok terméséből kinyerni a magot, amit a következő évben már el is vethetsz? Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) a TÁJFAJTAPARADICSOM MAGLABDÁZÓ WORKSHOPON (08.28. 13:30-15:00) pontosan ezt mutatja be, amivel rávilágít az ökológia gazdálkodás egyik fő céljára: hogyan tudjuk a termesztett fajok és fajták változatosságát megőrizni.

Az ÖMKI a SZŐLŐ SORKÖZNÖVÉNYTAKARÓ WORKSHOPPAL  (08.28. 11:00-12:30) is készül, amelynek során megismerkedhetsz a szőlőültetvények és a benne élő szervezetek összefüggésevet, sőt az ajánlott növényfajok magjaiból maglabdákat is készíthetsz.

GONDOLATINDÍTÓ BESZÉLGETÉSEK

A szőlőtermesztés és a szőlőfajták lesznek a középpontban több beszélgetés során is: A MONOKULTURÁLIS SZŐLŐTERMESZTÉS LEIGÁZOTT TALAJAI (08.28. 12:30-14:00) címmel a fajgazdag talajtakarókkal rendelkező szőlőültetvényekről és a Balaton borrégió kultúrtájról tudhatsz meg érdekes információkat.

A TRADICIONÁLIS VAGY ÚJNEMESÍTÉSŰ SZŐLŐFAJTÁK PRO ÉS KONTRA (08.27. 19:00-20:30) előadás során pedig dr. Kovács Barnabás szaktanácsadó (a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének oktatója) beszél majd arról, hogy milyen kihívások elé állítja a klímaváltozás a balatoni borrégió szőlészeit. Vajon van egyensúly a tradíciók megőrzése és a fenntartható szőlőtermesztés között? A beszélgetés során ez is kiderül!

ZENEI ÉLMÉNYEK

A hétvége folyamán mindkét nap DJ Bodoo biztosítja a hangulatot a BALATORIUM AMBIENT I.  (08.27-28. 11:00-18:00) során. A BALATORIUM AMBIENT II. (08.28. 11:00-18:00) programon belül pedig Nora Matisse az elektronikus zene és Vázsonyi János szaxofonos a klasszikus zene, a jazz és a népzene elemeit kombinálva teremti meg a hangulatot, amelynek során a Balaton hangjai is felcsendülnek majd: a nádas susogása, az itt élő madarak éneke, illetve az eső és a szél hangja.

GASZTRONÓMIAI KÜLÖNLEGESSÉGEK

Nincs Balaton gasztronómia nélkül. A BÜRO imaginaire szervezésében A JÖVŐ BORA, A BOR JÖVŐJE (08.28. 20:00-22:00) eseményen a klímaválság és a borászat összefüggéseiről szóló film megtekintetése után borkóstolón is részt vehetsz. A program többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy a károsanyag-kibocsátás során gyakran figyelmen kívül hagyjuk azt, ami nap mint nap többször is a szemünk előtt van: az ételt, amit megeszünk és az italt, amit megiszunk.

A szabadonbalaton bárja, a VÍZIBÁR-C:N:P BÁR (08.27-28.11-től kora estig) strandon és vízen vár mindenkit, aki a Balaton-specifikus italokon és ételeken keresztül szeretné megismerni a tó ökológiai folyamatait. Kóstold meg a vízinövény falatkákat és koccints egyet az algafröccsel!

LASSÚ TÁJBEJÁRÁSOK ÉS SÉTÁK

A SLOW WALK programsorozat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és Örvényes Község Önkormányzatának közreműködésével jött létre és egészen újszerű megvilágítással közelít a balatoni ökoszisztéma témája felé. A lényege, hogy ne csak az kerüljön a figyelmünk középpontjában hogy mi, emberek hogyan formáljuk a tájat, hanem hogy maga a táj hogyan hathat vissza ránk. A LASSÚ TÁJBEJÁRÁS a Balaton-felvidék ökológiai hálózatainak kulcshelyszíneit érinti, és beszélgetések, workshopok, installációk, performanszok mentén valósul meg. A sétavezetők között pedig jelen lesz művész, designer, pszichológus, filozófus és biológus is.

A KIRÁNDULÁS A KÖZELI KOZMOSZBA - RÖVID SÉTÁK A VÉGTELENBE (08.28. 15:00-19:00) című séta során például Tillmann J.A. & Schell Gergely segítségével a természet apró részleteire koncentrálva merülhetsz el a minket körülvevő környezet csodáiban.

A SLOWERÁLOS LEGELŐNYOMATOLÁS (08.27. 11:00-13:30) talán az egyik legfurcsább nevű és legkülönlegesebb programelem az egész hétvége során. A séta során a legelő típusú tájak, az ott megforduló sokféle állat- és növényfaj, és azok látható és láthatatlan környezetre gyakorolt hatásai lesznek főszerepben, amely végén a bejárt terület tájlenyomatát is leolvashatod a túra során viselt különleges mag- és növénygyűjtő kezeslábasodról, a SLOWERÁL-ról.

MARADT MÉG KÉRDÉSED?

Minden fontos információt és egyéb tudnivalót megtalálhatsz a BALATORIUM honlapján.