A kiállítás célja, hogy reflektáljon a Balaton és a Balaton-felvidék kulturális és ökológiai kapcsolatára, pontosabban, hogy bemutassa a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megbízásából, a BALATORIUM projekt részeként és a PAD Alapítvány szakmai és operatív vezetésével 2022-ben és 2023-ban kidolgozott kutatásokat, főbb diskurzusokat és megvalósult projekteket.

A “Zavargó Vizek” a BALATORIUM projekt folyamatának egy új állomása. Az eredményeket összegyűjtő statikus tárlat helyett, a kiállítás a különböző művek mögött meghúzódó együttműködések és párbeszédek folyamatát tárja föl azzal a céllal, hogy a szélesebb közönség bevonásával elmélyítse a dialógust. Az együttműködések közül kiemelten fontos, hogy a művészek szoros kapcsolatot alakítottak ki a térségben dolgozó kutatókkal, többek között a tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a veszprémi Pannon Egyetem Limnológiai Kutatócsoport, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársaival.

A kiállításon a művek széles skálája szerepel, köztük a szabadonbalaton projektek mint az Alga Bár, a két Művészeti Rezidencia Program során kezdeményezett és a kutatókkal együttműködésben kidolgozott alkotások, két Ökológiai-kulturális hét workshopjai, a SLOWWALK sorozat, vagy a folyamatosan gyarapodó Strandkönyvtárban összegyűjtött kiadványok. Szintén bemutatásra kerülnek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói által kidolgozott projektek; egyéb nyilvános interaktív intervenciók; újonnan meghívott magyar és nemzetközi művészek projektjei; valamint egy a Dubniczay-palota belső udvarára épülő szabadtéri installáció, amelyet a Balatonon aratott nád fed.

KUTATÁSI SZÁLAK

A természet és a kultúra szorosan összefonódik azáltal, hogy kölcsönösen befolyásolják és (re)produkálják egymást. Így ha jobban odafigyelünk, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre, és tudatosan megváltoztatjuk a hozzáállásunkat, beleértve a kulturális szokásainkat is, akkor pozitívan befolyásolhatjuk a természetet is. Az ezeknek a gondolatoknak a kibontakozását elősegítendő a kiállítás három fő szálat emel ki a művészek, tudósok és más a BALATORIUM-mal együttműködő partnerek által folyó kutatásban.

A víztestek körüli diskurzus abba merül bele, hogy a víz hogyan köti össze a különböző helyeket és testeket, beleértve a növényeket, állatokat és embereket. A víz különböző sebességgel szivárog, csordogál és árad át a tájakon, testeken és sejteken, és ily módon összeköt bennünket molekuláris, regionális és globális szinten egyaránt. Ha odafigyelünk erre a megtestesült keringési rendszerre, az segít megértenünk, hogy mindannyian szorosan kapcsolatban vagyunk. Ahogy a víz átáramlik rajtunk, összeköt minket a különbözőségeinken keresztül. Összeköt időben és térben egyaránt más testekkel a múltban, a jelenben és a jövőben.

Tudomásul kell vennünk, hogy a Balaton régióban soha nem látott sebességű ökológiai változások mennek végbe, amelyek a projektben résztvevő tudósok és művészek legfőbb kutatási témái közé tartoznak. Ezek olyan problematikákat foglalnak magukban, mint az éghajlatváltozás, az invazivitás és az ökoszisztémára nehezedő terhelések növekedése. A kiállításon belüli második szál tehát azt a kérdést teszi fel, hogy hogyan képzeljük el a jövő tájait, és milyen történeteket választunk ennek az elmeséléséhez. Kinek a fantáziájában fogunk élni? Ez a téma konkrét ökológiai, politikai és társadalmi szempontokat foglal magában, mint például a tó különböző emberi és nem emberi használóinak az egymásnak sokszor ellentmondó érdekeiről és vágyairól való gondolkodást. Ki és milyen feltételekkel férhet hozzá a tóhoz? Ki szívesen látott vendég és ki nem? Ki hasznos és ki nem? A BALATORIUM projekt sok különböző embert és csoportot vont be, többek között helyi lakosokat, nyaralótulajdonosokat, szezonális turistákat, befektetőket, helyi polgármestereket, hajósokat, pásztorokat, tudósokat, művészeket, diákokat, akiknek mind más és más kapcsolatai, érdekei és perspektívái vannak a tóval illetve annak jövőjével kapcsolatban.

A tárlat harmadik, és egyben utolsó szála a SLOWWALK, vagyis a performatív lassú tájbejárás, amely a parányi dolgok észrevételével foglalkozik, illetve azzal, hogy hogyan lehet személyes kapcsolatot kialakítani és fenntartani egy bizonyos hellyel. A SLOWWALK sorozatot eredetileg a szabadonbalaton csapata kezdeményezte. A kiállításon belül a sorozat bemutatásán túl a lassú séta egyben az egyik tematikává is válik, valamint egy alapvető modalitás arra, hogy hogyan lehet egy helyhez viszonyulni. A látás, hallás és észlelés minden egyes érzékszervünkkel fontos sajátossága a kiállításnak, beleértve azt is, hogy a látogató hogyan érzi magát a térben, és hogyan viszonyul az ott kiállítottakhoz.

A látogatókat arra bíztatjuk, hogy vegyék a kezükbe a kártyákat és könyveket, hogy satírozzanak víz testeket körülvevő tájakat, és hogy szagolják, kóstolják és hallgassák meg a kiállítás különböző elemeit. A különféle érzékszervek használata, vagy ha úgy tetszik a különböző módszertanok, azzal is összefüggnek, hogy a kutatók hogyan használnak különböző érzékelő eszközöket egy helyszín adott aspektusainak vizsgálatára.

A “Zavargó Vizek” különböző szintű lehetőségeket kínál a látogatók számára, amellyel egy komplex és problémás ökoszisztémát tár fel. A kiállítás és a kapcsolódó események segítenek kibontani, hogy különböző kulturális gyakorlatok hogyan váltak a régió ökológiájának a részévé, és, hogy hogyan tükröződnek egymásban a társadalom és a természet struktúrái.

ESEMÉNYEK

Események és workshopok aktiválják a kiállítást a múzeumban, valamint azon kívüli helyszíneken.

Zavargó Vizek (Disturbed Waters)

Kiállítás: 2023 október 20 – 2024 január 28.
Dubniczay Palota, Művészetek Háza, Veszprém

Ana Brotas X Budai Balázs & Virág Balázs X Collectif Trouble (Jeanne Astrup-Chauvaux & Garance Maurer & Mathilde Dewavrin) X Ernst Calla Bettina X Gosztola Kitti & Pálinkás Bence György X Fuzzy Earth (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes) X Horváth Gideon X Gyeviki Hajnal X Harun Morrison X Marie Ouazzani & Nicolas Carrier X Süveges Rita X szabadonbalaton (Berecz Diána & Bozzai Dániel & Bubla Éva & Fülöp Bence & Zlinszky András és együttműködő partnerek Ofner Gergely X GUBAHAMORI X Schuller Mária & Vértesi Borbála X Tüdős Anna X Varga Anna) X The New Liquidity (Selma Boskailo & Anders Ehlin) X Tóth-Heyn Áron X Ulbert Ádám X Zilahi Anna 

– a kiállítás kurátora: Soós Borbála

A Zavargó Vizek kiállítás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a British Council támogatásával a Művészetek Háza Veszprém és PAD Alapítvány szervezésében és szakmai koordinációjával valósul meg.

A BALATORIUM projekt további partnerei: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, szabadonbalaton, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület, Pannon Egyetem Limnológia Kutatócsoportja, Magyar Képzőművészeti Egyetem.