A Balaton nem ér véget a partvonalnál, kiterjed a tó teljes vízgyűjtő területére, éppen ezért a tó jólléte érdekében enyhíteni kell az erre az övezetre nehezedő nyomást. A területhasználat  visszafogása elsősorban az ingatlantulajdonosok kezében van. A Balatonbarát kert kezdeményezéssel egy természetvédelmi szempontrendszer kerül kialakításra, amely alapján olyan kertet tervezhetnek a térségben élő  ingatlantulajdonosok, ami a felhasznált alapanyagokból, növényekből fakadóan kapcsolódik  a lokális ökoszisztémához és nem ellene dolgozik. A Balatonbarát kerthez kapcsolódva kerti és tágabb, tájhasználati témákat járhatóak körbe.

Helyszín: Örvényesi strand és Örvényesi konyhakert

Balatonbarát maglabda workshop - Kappeller Georgina

2023.08.26. 10.00-12.00

2023.08.27. 10.00-11.00

A Balatonbarát kertekbe illő növények magkeverékéből lehet egyedi maglabdákat készíteni kert, környezet virágosabbá tételéhez, kapcsolódva a térség természetes növényzetéhez. A Balatonbarát kert projekt egy őszi akcióban elülteti őket a környéken. 

Természetes növényvédelem - Gyöngyösi Emese

2023.08.26. 11.00-12.30

Hogyan előzhetők meg a növénybetegségek? Hogyan kerülhetők el a kártevők a konyhakertben anélkül, hogy a természetes élőhelyekre káros anyagokat, technológiákat használnánk? Gyakorlati példákkal megtudható, hogy darazsakra, legyekre, csigákra, vakondra milyen természetbarát megoldások vannak.

SLOWWALK - Schuller Mária - Vértesi Borbála x szabadonbalaton x Lukács Katalin 

Zokni tuning - maggyűjtő zokni workshop és beszélgetés az ember szerepéről a magok terjesztésében

2023.08.27. 11.00-18.00 

A legelő állatok mozgásukkal, taposásukkal, legelésükkel látható módon formálják a tájat, a növényzetet, de emellett szinte észrevétlenül területeket kapcsolnak össze azáltal, hogy testükre tapadva vagy trágyájukon keresztül növényi szaporítóképleteket több kilométerre is elvisznek. Mi emberek kirándulás, terepmunka, szabadtéri sport után gyakran tapasztalhatjuk, hogy ruháinkra, cipőnkre és zokninkra számos növényfaj magja rátapad. Nem is gondolnánk, hogy az ember akár óriási távolságokra is terjesztheti ezeket a magokat, akárcsak az állatok. A vácrátóti Ökológiai Kutatóközpont Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoportjának tudományos segédmunkatársa, Lukács Katalin az ezirányú kutatásuk legfrissebb eredményeiről számol majd be, például hogy milyen

növényfajok magjai képesek a ruházattal is a terjedésre?

A workshop és a beszélgetés közben elkészült és feltuningolt maggyűjtő zoknikat azonnal ki is lehet próbálni, majd csíráztatni az eredményt, vagy a tudományos-művészeti együttműködés számára felajánlani azt. 

Információ: Az eseményen való részvételhez lehet saját pamut zoknit hozni, vagy a workshop keretében jelképes adományért (ajánlott adomány 1500 Ft) cserébe az alkotóktól zoknit szerezni. 

Gyógynövények és borok találkozása a pohárban

Kovács Barnabás, Takács Tamás

2023.08.27 11.00-12.30

A borok és különböző gyógyhatással bíró növények együttes alkalmazása humán gyógyászati vagy csupán élvezeti célból nem új keletű Magyarországon sem. Azonban napjainkban olyannyira háttérbe szorultak, hogy a receptek feledésbe merültek, az ürmösbor kifejezés sem hangzik még a borfogyasztók számára sem ismerősen. Az alkohol tartalmának köszönhetően a víznél olykor hatékonyabb hatóanyag kinyerést biztosító borok pedig a megfelelő receptúra birtokában, szennyeződés mentes gyógynövények áztatásával a Balaton-felvidéken rendelkezésre állnak. A zánkai Gyógynövény völgy és a BioVitis Pince összefogásával a Balaotnbarát kert projekt felkérésére, egy többek közt a Szent György-hegyi pincészet szőlőültetvényének a soraiból származó gyógynövényekkel készített borokat kóstolhatunk majd az eseményen.

Balatonbarát kert, örvényesi veteményes bejárás

Kappeller Georgina - 2023.08.26. 16-18 h

Csepkü Ádám - 2023.08.27. 15-17 h

Az idén kialakításra került örvényesi mintakert a szempontrendszer gyakorlati megvalósuláshoz ad ötletadó támpontokat. A veteményes bejárások során a mintakertet lehet körbejárni, beszélgetni és tapasztalatokat gyűjteni a vetmeényesek és konyhakertek  természetközelibb és tájba illő kialakításához. A bejárásokat 26-án szombaton 16:00-18:00 Kappeller Georgina permakulturás kerttervezővel és 27-én vasárnap Csepkü Ádámmal az örvényesi Balatonbarát kert veteményes egyik kialakítójával lehet bejárni. 

Borász-válaszok a klímaváltozás okozta kihívásokra a Balaton-felvidéken - borkóstoló Kovács Barnabás, Málik Zoltán

2023.08.26 18.30-20.00

A klímaváltozás a Kárpát-medencében és a Balaton-felvidéken is mind egyértelműbb jeleit mutatja, amely a hektikus csapadék eloszlásban és az egyre melegebb tenyészidőszakokban nyilvánul meg. Ez a borászok számára csökkenő savtartalmú, növekvő cukortartalmú szőlőt jelent, amely a minőségi, főként a tradicionális stílusban és eszközökkel történő borkészítést komoly kihívások elé állítja. Az eseményen olyan borokat kóstolunk majd, amik a jelenségre adott lehetséges borász-válaszok közül többet is megmutatnak.