A szőlő a balatoni táj kultúrnövénye, amely nem csupán a bortermelést szolgálja, hanem a tó körüli dombok, szőlőskertek részeként csemegeszőlőt, árnyékot és a sok munka mellett egy emberöltőnyi időszakra társaságot is nyújt a terület gazdájának. Milyen lehetőségei vannak azoknak a nyaralótulajdonosoknak, akik szeretnék a szőlőterületüket megőrizni, de nem terveznek szőlőt termelni vagy bor készíteni, vagy ha mégis, mindezt kis, háztáji léptékben?
A SZALMABOR WORKSHOP keretében Kovács Barnabás a keszthelyi Szőlészeti és Borászati Intézet (MATE) kutatója és tanára, a Balatorium projekt szakértője mutatja be a töppesztett szőlőből készülő borkülönlegesség készítésének eljárását, miközben a kisléptékű és klímaadaptív szőlőművelési módszerekről, és további borkészítési eljárásokról lehet majd vele beszélgetni.

Mi az a szalmabor?

A szalmabor töppesztett szőlőből készülő borkülönlegesség, mely a szárítási folyamat során nedvességtartalmának jelentős részét elveszíti, ezáltal a bogyók koncentrált beltartalmi értékekkel bírnak az eljárás végére. Nevét a hagyományos szalmaágyon történő szárítási eljárásról kapta, mely a mai napig alkalmazott ugyan, azonban mára megjelentek és elterjedtebbé váltak más módszerek is, mint például a ládákban történő, avagy a drótra felfűzött fürtök szárítása is. Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, és máig aktívan alkalmazzák ezt az eljárást és hazánkban is találhatóak erre példák.

Mi a Balatonbarát kert?

A Balatonbarát kert projektben abban szeretnénk segíteni, hogy mostantól úgy műveld a szőlőd, kerted, veteményesed, hogy az a Balatonnak is jó legyen.

Az esemény a Balaton Wine & Gourmet Fesztiválon valósul meg. A workshopon való részvétel díjmentes a fesztiváljeggyel rendelkező vendégeknek. 

2023. 09. 22. – 16:00 / Veszprém

Balaton Wine & Gourmet / VIP melletti terület