Strandkönyvtár workshop

Plakát- és képeslapkészítés risográf nyomtatási technikával

2023.08.26-27. 11:00-17:00

 

A DRUKKER Közösségi Nyomdaműhely (Lévai Fanni, Madari Kinga) és a Hurrikán Press közreműködésével.

A risográfia a nyomtatás egy környezetbarát, gazdaságos és könnyű módja: a „riso" szója alapú festékkel működik. Az egyedülálló esztétikával rendelkező nyomtatási folyamat hasonló a szitanyomáshoz. A foglalkozást a DRUKKER közösségi nyomdaműhely tagjai vezetik, akik segítségével bárki megalkothatja saját tájspecifikus BALATORIUM plakátját vagy képeslapját. Felhasználva a strandkönyvtár válogatását, fényképek, rajzok és kivágások alapján szabadon alkothatunk, és kollázsainkat kétszínű nyomtatással vibrálóvá tehetjük.

Nálatok laknak-e állatok? - kollázs workshop Tüdős Annával

2023.08.26-27. 15:00-17:00 

 

A főként fiatalok számára meghirdetett zine- és képeslap-készítő kollázs workshop során megismerkedhetünk a BALATORIUM strandkönyvtár olyan tartalmaival, amelyek a helyi állatokkal (madarakkal, halakkal, zooplanktonokkal) foglalkoznak.Timothy Morton brit filozófus gondolatai segítségével, válogatott idézetek és képek kollázsolásával egy kis füzetet vagy könyvjelzőt készítünk. A foglalkozás során különféle kérdéseket boncolgatunk, mint például: Milyen szerepet játszanak az állatok a saját életünkben? Milyennek tűnhet a Balaton az ő szemszögükből?

A workshop támogatója a British Council.

Strandkönyvtár séta

Leereszkedés a jövőbe - Séta és beszélgetés Miriam Sentler képzőművésszel

2023.08.27. 11:00-12.00

 

Miriam Sentler képzőművész egy séta keretében von párhuzamot a balatoni táj változásai és a német ipari (bánya-) vidékek vízzel való feltöltése között. Az esemény a művész egy 2021-es művére, a "Leereszkedés a jövőbe" című alkotásra épül, amely egy, a posztindusztriális tavakkal foglalkozó kutatás eredménye és a Deep Time Agency kollektíva munkájához kapcsolódik. A séta során együtt keressük a választ arra, hogy bizonyos tájtervek és tájbéli változások hogyan erősítik - vagy gátolják - a lakosok és látogatók emlékeit illetve az összetartozás érzését. 

Miriam Sentler 2023-ban a Mondriaan Fund támogatásában részesül.

Strandkönyvtár beszélgetés és bemutató

Algamodellek és mikroszkopikus képek a Balaton-kutatás történetéből

Beszélgetés Dr. Vörös Lajos kutató és Ulbert Ádám képzőművész részvételével

2023.08.26., szombat 10:00 - 11:30

Dr. Vörös Lajos a szerkesztője a legközérthetőbb balatoni élővilágról szóló kiadványok közé tartozó 'Balatoni természetkalauz'-nak és a 'Balaton-kutatásról mindenkinek' kötetnek. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatója a kötetek bemutatása után Ulbert Ádám képzőművésszel beszélget, titokzatos objekteket, mikroszkopikus felvételeket és fontos kutató-személyiségeket megidézve. Ulbert műcsoportjának fókuszában a lebegő mikroszkópikus algák (fitoplankton) állnak, melyek a balatoni ökoszisztéma fontos részei és vizsgálatukra az évek során számos kutatói eszköz jött létre. A beszélgetés során ezekbe, illetve a strandkönyvtár kapcsolódó anyagaiba is betekintést nyerhetnek a résztvevők.

Tájhasználati dilemmák a Balaton-felvidéken

Beszélgetés Süveges Rita képzőművész és Vers József (BfNPI Kelet -Veszprém Tájegység, osztályvezető) részvételével

2023.08.26., szombat 14:00 - 15:00

Milyen kihívásokat állít a természetvédelem elé a motorizált sport? Süveges Rita képzőművész a BALATORIUM AIR során a védett élőhelyeken folytatott illegális motorsportokkal foglalkozott, amelyek a természetet vonzó helyszínként választják, ugyanakkor egyértelműen roncsoló hatással bírnak. A képzőművész Vers Józseffel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vadőrével beszélget a tájhasználatban rejlő súrlódásokról.

A Balaton legelőiBeszélgetés dr Varga Anna etnobotanikus, etnobiológussal a hamarosan megjelenő kötetéről

2023.08.27. 13:00 - 14:00

A beszélgetés során a vízpart és a kapcsolódó domboldal három fontos eleme: a természet, az ember és a jószágok szerepei és kapcsolatai kerülnek górcső alá. Milyen érzések és szokások kötik össze azt, ha bemegyünk a vízbe vagy ha beállunk egy fa árnyékába? Arra is fény derül majd, hogy mik azok a fás legelők vagy a strandlegelők és hogyan kutatják a hozzájuk kapcsolódó témákat a természetvédelem és bölcsészet tudományágai.

Kultúrfürdő Beszélgetés Schleicher Vera etnográfus, muzeológussal a Kulturfürdő című kötetéről

2023.08.27. 14:00 - 15:00

A balatoni táj  - szinte csak a metropoliszokéhoz hasonló mértékű – átalakítása mintegy 300 éve kezdődött és az 1930-40-es években vált visszafordíthatatlanná. Ebben a folyamatban talán a gazdasági érdekeknél is többet nyomott a latba a táj és a tó értelmezése, illetve a különböző értelmezések ütközése. Máig is érvényes probléma, hogy hogyan hat(ott) ez az értelmezési konfliktus az őslakosság és a vízpart életére. A szerző doktori kutatának és a tíz éves terepi és archívumi kutatómunkának a célja a Balaton földrajzi tereiben lezajlott változások vizsgálata volt, elsősorban a kulturális interakciók szempontjából. Ezekről a térségben zajló változásokról nyílik lehetőség beszélgetni a szerzővel mind az állandó lakosoknak, mind az alkalmi fürdőzőknek.