Nekem a Balaton – idézve az 1960-as évek nyári slágerét – ezúttal nem a riviérára, hanem egy alkotásra, kreatív és közösségi folyamatokra ösztönző helyszínre utal. Hogy a nagyközönség is megismerhesse, augusztus 25-én egy napra megnyitjuk a Magyar Képzőművészeti Egyetem 1976 óta működő tihanyi művésztelepét, amelyet Somogyi József szobrászművészről, az intézmény egykori rektoráról neveztek el.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében, a BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Héten megrendezésre kerülő kortárs képzőművészeti program-sorozat célja egyrészt, hogy bemutassuk a tihanyi belső tó partján található Somogyi József művésztelep történetét és hétköznapjait, másrészt, hogy “feltárjuk” a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak különböző művészeti gyakorlatait és változatos alkotói folyamatait, amelyek ehhez a rendkívüli adottságokkal rendelkező telephez kapcsolódnak.

péntek / tihanyi programbontás

Az esemény a Balatorium Ökológiai x Kulturális Hét keretein belül valósul meg. Teljes program  ITT!

A bemutatáshoz egy olyan intézményi keretet, a múzeumot választottuk, amelynek legfontosabb funkcióin keresztül ismerkedhet meg a látogató a művészteleppel. A képzeletbeli platform a kortárs képzőművészet kifejezőeszközeit használva arra tesz kísérletet, hogy vizuálisan láthatóvá váljanak a művésztelep “feltáratlan” elemei. Műtárgyállományunk az udvaron és a juhhodály területén fellelhető alkotásokból áll, ám a műtárgykezelés és rendszerezés mellett a gyűjteményi osztály fontos feladata a gyűjtemény bővítése is, ezért a művésztelep alkotásainak sorát most Máté Dániel fiktív régészeti munkájával (“Tudja juhász, ha idő változik”) gazdagítja. A történeti tárgyak és dokumentumok az intézményi kiállítás részei, amelyért a kutatási és kiállítási osztály felel. A Művésztelepről szóló rövid hangulatfilm és a Bóklászó hangséta, a művésztelep történetével foglalkozik, fókuszba helyezve az emberi környezet és természet viszonyát a művésztelepen található műalkotásokon keresztül. Illés Haibo & Melykó Richárd Aktív Súly performatív sétája hidat képez ezen osztályok, illetve a Tihanyban működő, de az ott élők számára nem egyértelműen látható két meghatározó intézmény, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a MKE Somogyi József Művésztelep között. A séta egy olyan ökológiai szemléletű múzeumpedagógia program része, amely egy antotípia workshoppal egészül ki a művésztelepen.

A programokhoz egy kiadvány is kapcsolódik: a hírmondóban a művésztelep rövid történetéről, valamint az ökológiai hét keretében itt megvalósuló projektekről olvashatunk.
A Nekem a… programsorozat célja, hogy a tihanyi lakosság és az odalátogatók számára láthatóvá és érzékelhetővé tegye, hogy a Balaton nemcsak az üdülés, hanem az ökológiai szempontokat figyelembe vevő innovatív és kísérletező projektek helyszíne is.
Résztvevő művészek: Illés Haibo & Melykó Richárd, Kéry-Kovács Péter, Máté Dániel, Visnyai Zoltán

Szervezők: Farkas Benedek, Kovács Kristóf (Sajnos Gergely, helyszínelő), Kovács Rebeka, Lenkey Viola, Novák Lea, Tóth Boglárka, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet szak hallgatói
Oktató: Lázár Eszter