A Balatonbarát kert projekt végigjárja a tó körüli kultúrtájat: a veteményeseket, szőlősöket, gyümölcsösöket, köz- és magánterületek díszkertjeit, vízpartokat, hogy megvizsgálja és javaslatokat adjon a természetvédelmi szempontú kert- és területfenntartásra, ami nemcsak az embereknek, de az élővilágnak és a Balatonnak is jó.

Következő Balatonbarát kert eseményünkön a nyaralók, házak és közterületek díszkertjeivel foglalkozunk. Kappeller Georgina permakulturás kerttervező tart maglabda workshopot, ahol a Balatonbarát kertekbe illő növények magkeverékéből lehet egyedi maglabdákat készíteni a kert és a környezet virágosabbá tételéhez, kapcsolódva a térség természetes növényzetéhez.

A workshop lehetőséget ad arra is, hogy szót ejtsünk a kevésbé víz- és gondozás igényes kertek tervezéséről és fenntartásáról, illetve arról, hogy milyen a lokális ökoszisztémába illeszkedő növényeket érdemes választanunk.

Mi az a maglaba?

A maglabda, más néven agyaglabda egy tradicionális módszer a kívánatos növények szaporítására. Az egészséges, jó csírázóképességû vetômag pedig az életbenmaradás egyik legfontosabb eszköze, így volt ez az ókorban is, s így igaz ez napjainkra is. Ezért nagyon fontos a vetômagok megfelelô tárolása. Erre használták annak idején az agyaggal, komposzttal, trágyával összegyúrt vetômaglabdákat. Ebben a formában tárolták, szállították a magokat.

MI A BALATONBARÁT KERT?

A Balatonbarát kert projektben abban szeretnénk segíteni, hogy mostantól úgy műveld a szőlőd, kerted, veteményesed, hogy az a Balatonnak is jó legyen.