A Balatonhoz kapcsolódó tudományos kutatómunka kapcsán ritkán asszociálunk művészi stratégiákra. Mégis, a BALATORIUM ökológiai és kulturális projekt keretében a művészek és kutatók együtt dolgoztak a kutatólaborokban, a levéltárakban és a balaton-felvidéki tájban. Az esemény keretében az ebben a kutatómunkában rejlő szinergiára helyezzük a hangsúlyt, arra, hogy hogyan segítheti elő egy kutató-intézmény munkáját egy művészi rezidenciaprogram, illetve, hogy milyen egyedi megfontolások alakították a kutatói együttműködéseket egy-egy konkrét műalkotás kapcsán.

Három téma mentén három állomáson lesz lehetőség beszélgetni az alkotókkal, kézbe venni a kémcsöveket és eképpen betekinteni a kutatói és alkotói folyamatokba. Olyan fogalmakat fogunk boncolgatni, mint a fikció, vizualizáció, kölcsönösség, helyspecifikusság és kíváncsiság.

Résztvevők: szabadonbalaton (Berecz Diána), Fuzzy Earth kollektíva (Gedeon Tekla & Basti Gschanes), Gosztola Kitti & Pálinkás Bence György képzőművészek, Marie Ouazzani & Nicolas Carrier képzőművészek

Az esemény magyar nyelvű, a külföldi művészek állomásainál tolmácsolási segítséget biztosítunk. 15:30 és 16:30 között az állomások szabadon bejárhatóak.