A sétát egyénileg, bármikor bejárhatod. A helyszínre érkezés előtt olvasd el a leírást és feltétlen hallgasd az esemény oldalról elérhető hanganyagot.

Egy főként a vendéglátásból élő táj reprezentációja legtöbbször kimerül azokban a szolgáltatásokban, amelyeket az oda látogatók számára nyújt. Tihanyban többek között a Bencés Apátság, a pazar balatoni látkép és a levendulamezők tartoznak a tipikusan ábrázolt látványosságok közé. Egy település ilyesfajta képi redukciója azt is eredményezi, hogy kitakarja a látogató számára a színfalak mögé bújtatott életközösséget, az ott élő emberek mindennapjait és perspektíváját, valamint azt az ökoszisztémát, amely otthont ad a turisták feltöltődésének.

Ki hinné például, hogy a Belső-tó közepén a szárazság idején előbukkanó kis sziget tetején egykor körtefa állt? Vagy tán almafa volt? Hogy került egy pad a tó közepére az orosz megszállás idején és honnan hozták a halakat, amíg közkedvelt halastóként működött a víz? Kinek köszönhetően kerültek a sétakört övező ezüstfák a partra és vannak-e nőstények a szürkemarhák között? A levendulavirágok lilába öltöztetett dombjain miért nem termelnek többé bort? A séta ilyen kérdéseken keresztül enged betekintést a halászfalu múltjába és jelenébe, társadalmi és ökológiai mozgásaiba. Bori, Kokó és Mari néni vezet minket a helyiek emlékezetének tájaiba.

Közreműködők

Tihanyi résztvevők:
Kántás Borbála
Kovács István (Koko)
Mari néni (Malkó Imréné)
Felolvasó: Kiss Lóránt

Információk a hangsétáról

  • A könnyű séta hossza 2 km, hossza 40 perc, gyerekek is kényelmesen végigjárhatják.
  • Az útvonal száraz idő esetén megközelíthető babakocsival.
  • A vezetés kihangosítva is hallgatható, így élvezhető társasággal is.
  • A séta a Magyar Képzőművészeti Egyetem, Művésztelepétől indul. Cím és Google maps hivatkozás: Tihany, Major u. 63, 8237 
  • Letölthető térkép a sétáról JPG formátumban ITT.
  • A hanganyagokat és a térképet javasoljuk a helyszínre érkezés előtt letölteni, mert a területen mobilszolgáltatótól függően előfordulhatnak térerő problémák. 

A séta során hallgasd a hallgasd a lenti hivatkozásokon található hanganyagot

Zilahi Anna

Költő, intermediális képzőművész. Szövegalapú, hangművészeti és részvételi munkái társadalmi, ökológiai összefüggésekkel foglalkoznak. Bővebben: annazilahi.com

A "Körtefa a Belső-tó szigetén" hangséta Zilahi Anna és a PAD Alapítvány szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósul meg. A Balatorium, ökológiai kulturális programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a PAD Alapítvány közös kezdeményezésére jött létre.

A Balatorium a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023) program egyik kiemelt projektje. Kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt ami a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be.