Közös építésre és beszélgetésre szeretnénk titeket hívni! A Balaton-felvidéken Barnag mellett van egy bálványfa (Ailanthus altissima) liget, aminek a terjedését vegyszeres kezeléssel igyekeznek visszaszorítani az erdőőrök. Az idegenhonos fafajt eredetileg hasznonnövényként hozták be az országba, de jelenleg iparilag nem hasznosítják. A beszélgetésünk kiindulópontja Csuang-ce, a bálványfa természetes élőhelyén élt filozófus kétezer éve írt szövege a Huizi bálványfája lesz, amiben a hasznosság különböző felfogásairól értekezik. Tartsatok velünk, ha van kedvetek közösen gondolkodni arról, mi minden számíthat hasznosnak: például ha valami hasznos az élővilágnak, ha hasznos gazdaságilag, ha hasznos az emberi jó(l)lét szempontjából. Eközben kézi szerszámokkal építünk a bálványfákból valamit a liget körül élők számára.
A témáról a résztvevők nyitott, moderált beszélgetéseken, játékokon keresztül oszthatják meg véleményüket. Az építményt hagyományos fafaragó technikákkal készítjük el, a foglalkozás résztvevőivel közös tervek alapján.
A részvétel díjtalan és semmilyen előzetes elméleti vagy famegmunkálási tudás nem szükséges hozzá.

Helyszín: Barnag mellet a Cina-völgyben a Börtön-kút nevű forrásnál. (A barnagi buszmegállótól fél óra séta.)

Ha autóval érkeznétek, az alábbi parkolóban tudjátok hagyni. Az esemény helyszínére autóval nem lehet behajtani.

Időpont: április 22-én és 23-án 9:00-13:00-ig és 14:00-18:00-ig. A négy alkalom bármelyikéhez (mindegyikéhez is) lehet csatlakozni. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Az eseményt 14 év feletti fiataloknak és felnőtteknek ajánljuk elsősorban, de kisebbek is tudnak csatlakozni több ponton. A helyszín a terepviszonyok miatt nem akadálymentes. Az eseményre érkezzetek munkára alkalmas ruhában és zárt cipőben.

A program a BALATORIUM Artist Residency program keretében valósul meg, mely a PAD Alapítvány szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre.