A sétát egyénileg, bármikor bejárhatod. A helyszínre érkezés előtt olvasd el a leírást és feltétlen hallgasd az esemény oldalról elérhető hanganyagot.

A lassú, szemlélődő hangséta a Balaton-felvidéken, Barnag település mellett, a Börtön-kút forrás közelében található alig száz méter széles bálványfaliget pár évtizedes életét rekonstruálja: a szükségszerűségeket, amik a létrejöttéhez vezettek, és a kiirtása körülményeit. Különböző nézőpontokat rendezünk össze párbeszéddé, a nem-cselekvéstől a pusztítás elkerülhetetlenségéig.

A séta időbeli és térbeli utazásra hív, melyben a környékhez egykor, vagy jelenleg kötődő ott élők, vagy dolgozók és alkotók vezetik a hallgatót. Megtudjuk, hogyan hasznosítja a tájat az ember ezen a területen évezredek óta, milyen hatások érvényesülnek, és azt is, hogy ebbe a dinamikába hogyan kapcsolódik be a bálványfa, milyen személyes történetek kötődnek hozzá és hogyan definiálhatjuk akár még az emberi létezésünket is általa.

Innformációk a sétáról

  • A túra indulása: Barnag mellet a Cina-völgyben a Börtön-kút nevű forrásnál. (A barnagi buszmegállótól fél óra séta.) > Túratérkép, vagy Google maps
  • Ha autóval érkeznétek, az alábbi parkolóban tudjátok hagyni. > Google maps
  • A sétát a szöveg és a téma komplexitása miatt felnőtteknek ajánljuk. 
  • A helyszín a terepviszonyok miatt nem akadálymentes és babakocsival nem megközelíthető. 
  • Helyszíni térkép letölthető formában ITT.
  • A hanganyagokat és a térképet javasoljuk a helyszínre érkezés előtt letölteni, mert a területen mobilszolgáltatótól függően előfordulhatnak térerő problémák. 

Gosztola Kitti és Pálinkás Bence

Kitti és Bence 2016 óta dolgozik együtt. Művészeti praxisukban idegenhonos inváziós fajokról mesélnek történeteket, a tudomány, a rítusok és a politika mentén. Bővebben: https://kittigosztola.com // https://en.palinkasbencegyorgy.hu/

Közreműködők

Csapó Imre

Csatlós Regina

Heim-Tóth Kitti

Heim-Tóth Miklós

Mészáros András

Scher Jánosné

Tőgyi Balázs

 

Hang és zene:

Kovács-Vajda Bence

A 'Séta a bálványfa ligetben' slowwalk a Gosztola Kitti & Pálinkás Bence György és a PAD Alapítvány szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósul meg. A Balatorium, ökológiai kulturális programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a PAD Alapítvány közös kezdeményezésére jött létre.

A Balatorium a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023) program egyik kiemelt projektje. Kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt ami a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be.