A Balatorium ökológiai - kulturális hétvégén két kerekasztal beszélgetés keretében vitatják meg szakértők és kutatók a tavat érintő legfontosabb kihívásokat: egyrészt a térségben élők és nyaralók aktív cselekvési lehetőségeit veszik számba, másrészt a vízparti területek szerepét beszélik át természet- és társadalomtudományi és építészeti szempontból.

A legfontosabb cselekvési lehetőségek balatoni lakosok és vendégek számára

Dr. Padisák Judit, Dr. Preiszner Bálint, Dr. Honti Márk, Fülöp Bence moderátor: dr. Zlinszky András

2023.08.26 15:00 - 16:00

Mi a teendőnk a Balatonon, mire van szüksége a tó élő rendszerének? Mik a legfontosabb változtatások, amelyek az önkormányzatok vagy a szakhatóságok kezében vannak? Mik azok a kisebb-nagyobb lépések, amelyeket mindannyian meg tudnunk tenni a Balaton jobb természetvédelmi állapota érdekében? El tudunk egyénként, lakosként, vendégként érni bármilyen változást, vagy minden a döntéshozókon múlik?

Vízparti területek helyzete

Dr. Varga Anna, Dr. Schleicher Veronika, Pacsai Bálint, Guba Sándor 

moderátor: dr. Zlinszky András 

2023.08.27 15:00-16:00

Mi történt a Balaton partjaival az elmúlt évtizedek során? Hogyan hatnak ezek a változások a Balatonra és a parttól távolabbi területekre, a természetes élőhelyekre, a településekre? Mik a vízpart használatának a hagyományai a lakosság és a nyaralók körében, és ezek közül melyek relevánsak ma is? Szükség van-e “üres, nem használt”, természetközeli vízparti területekre, vagy ezeknek a funkcióit távolabbi területek is el tudják látni? Milyen legyen, milyen lesz a Balaton partja a jövőben? A kerekasztal beszélgetés ökológiai, tájhasználati, kultúrtörténeti szempontból járja körbe a témát a résztvevőkkel.

dr. Selmeczy Géza Balázs (PE) - BALATORIUM STÉGA

Balaton lebontó szervezetei

2023.08.27 11:30-12:30

Mi történik az elhalt náddal, a vízbe hullott levelekkel? Hová tűnnek a vízben lévő elhalt szerves anyagok? A lebontás folyamata során különböző vízi gerinctelenek és mikroorganizmusok dolgozzák fel, fogyasztják el ezeket az anyagokat, így fontos szerepet játszanak a Balaton, mint ökoszisztéma egészségének fenntartásában.