Az idei ökológiai x kulturális hétvégén egy egészen különleges kutatóállomás is várja a látogatókat: a strand vízterületén, egy úszó hajón eszközök és műszerek sokaságát helyezzük el, hogy láthatóvá tegyük a strand körül zajló kisebb-nagyobb élőlényeket, természeti jelenségeket. Hidroszkóppal nézhetünk le a víz alá, periszkópon láthatunk át a nádas fölött, távcső hozza közel a nádas madarait és mikroszkóppal vizsgálhatjuk a vízi gerincteleneket. Műszerek segítenek nekünk, hogy a vízpart és a nádas mikroklímáját össze tudjuk hasonlítani, és így megismerkedjünk azokkal az élőlényekkel, akik rajtunk kívül a strandot használják. A vízi kutatóállomáson önkéntesek segítik a látottak értelmezését, az eszközök használatát.

A Balatorium hajóflottával pedig kutatók, szakértők és művészek vezetnek vízi bejárásokat, ahol a környékbeli növény- és állatvilágról, a tó komplex vízparti ökoszisztémáról lehet sokmindent megtudni.

Hasznos információk: A vízi bejárások regisztráció kötelesek, egy bejárásra a hajóflotta 20 főt tud elvinni. Regisztrálni az Örvényesi strandon a Balatorium infó pultjánál lehet. 

Saját vízi eszközökkel (pl. sup, gumicsónak) lehet csatlakozni a flottához. Kiskorú gyermekek csak felnőtt kísérettel és mentőmellény használatával csatlakozhatnak. Az vízi bejáráson mindenki saját felelősségre vesz részt. 

Kapcsolódó előadások/ Vízi bejárások

Soklábú mélységlakók a Balatonban - dr. Preiszner Bálint (BLKI)

2023.08.26 11.00-12.30

A Balatonban sokan megférnek egymás mellett. A kecskeráknak mégis mennie kellett egy időre, de ismét visszatért. Ki tehet róla, hogy nem volt velünk egy darabig? Miért jó, hogy újra velünk van? Mi lehet a jövője? Kérdések és válaszok a Balaton ritkán látott lakóiról, a mélyben zajló eseményekről.

Szinai Péter (szakreferens, BfNPI)

2023.08.26 13.00-14.30

Balaton nádasai és vízfelülete, mint kiemelt vízimadár élőhely

A Balaton és nádasainak szerepe és állapota a parti madarak életében alapvetően meghatározó. A vízimadarak különféleképpen használják a tavat, a különböző fajok előfordulásának különböző éves ciklusa van. A madarak szempontjából mit jelent tó elmúlt évekbeli szerepének változása? Mit hozhat a jövő a tónak és az itt élő madaraknak?

Inváziók a balatoni vízgyűjtőn - dr. Takács Péter (BLKI)

2023.08.26 15:00-16:30

 

Milyen emberi természetátalakító tevékenységek határozták meg a Balaton vízgyűjtőjének elmúlt 150 évét? Ezek a beavatkozások hogyan alakították a térség élőhelyeit és élővilágát, hogyan járultak hozzá az idegenhonos fajok előretöréséhez? A jelentős területhasznosítási változásoknak elsőként az ipari mezőgazdaság, majd a tó idegenforgalmának előretörése lettek a fő mozgatórugói. A jelentős változások hatására őshonos társulások szorultak vissza, és a leromlott élőhelyeken idegenhonos fajok jelentek meg nagy számban. Körbejárjuk, hogy a folyamatok hova vezettek és mit jelent ez mostani környezetünkben.

Sokszínű Balaton, avagy a víz zöld, szürke és barna árnyalatairól egy kutató szemével - dr. Somogyi Boglárka (BLKI)

2023.08.27 11.00-12.30

 

A Siófoki-medencében gyakran látjuk kékeszöldnek a vizet, míg a Keszthelyi-medencében inkább a barnásabb szín jellemző, viharban pedig a tó haragos szürke színt ölt. Miért látjuk a tó színét mindig másnak? Hogyan befolyásolják ezt a vízben lebegő ásványianyag-szemcsék mennyisége, a barna színű oldott szerves anyagok (huminanyagok) és a vízben lebegő algák? Ennek fontos ökológiai vonatkozása is van, mivel a vízi élőlényeknek alkalmazkodniuk kell a vízalatti fényklímához, melyet a színnel kapcsolatos tényezők befolyásolnak. Megnézhetjük a víz színét befolyásoló oldott és formált anyagokat, szó lesz a Balaton algáiról és az algák számára szükséges fényről is.

Ingyenes koncert a strandon - dr. Preiszner Bálint (BLKI) 

2023.08.27 13.00-14.30

Aki strandolt már balatoni nádas közelében biztosan találkozott már néhány rejtőzködő kinccsel, bár lehet, hogy nem is tudatosult benne. Ehhez sokszor elég a pancsolás örömhangjait kiszűrni és a nádas felé fülelni. Sokaknak természetes kíséret, fel sem figyelnek rá, mások tudatosan számlálják a különböző hangokat, próbálják megfejteni milyen állat tartozhat hozzá. A szakembernek pedig érdemes figyelni a hangok és forrásuk változására, így a nádas egészségi állapotáról tájékozódhat; más a koncert tavasszal, más ősszel, más ha egybefüggő a nád, más ha felszakadozik. Figyeljünk rá, beszél hozzánk!

A Balaton csúszómászói - dr. Mészáros Boglárka (BLKI) 

2023.08.27 15.00-16.30

 

Habár sokan irtóznak tőlük, a kétéltűek és a hüllők táplálékként és ragadozóként is kiemelkedő szerepet játszanak a tó ökoszisztémájában. A beszélgetés során kiderül, hogy mik is azok a hüllők és miért kétéltűek a kétéltűek? Vajon milyen fajok képviseltetik magukat a Balatonban? És végül arról is beszélünk, hogy a tó egyik legjellegzetesebb siklója hogyan boldogul az egyre jobban terjedő városi környezetben. Mi az az aszimmetrikus kockás?