A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt projektje a BALATORIUM programsorozat, amely közel két éven át fogja bemutatni a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat. 

A programsorozat nyitó eseményén, május 19-én hazai-és nemzetközi szakemberek mutatják be projektjeiket, majd az előadást követően kötetlen beszélgetés során is többet is meg lehet tudni az előadóktól.

Az esemény nyilvános, de regisztrációhoz kötött.

Időpont: 2022. MÁJUS 19., CSÜTÖRTÖK, 18:00–20:30

Helyszín: LUMEN kávézó Budapest, Horánszky u. 5.

Az előadássorozatot megnyitja: 

Togay Can / Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023) 

 

Előadók: 

 dr. Zlinszky András / szabadonbalaton 

//Balaton és térségét érintő ökológiai kihívások

A Balaton nem csak egy tó, hanem egy ökológiai rendszer is, a balatoni turizmus pedig a tájra, az ökológiai rendszer tulajdonságaira épít. Az ökológiai rendszer egyes elemeit és a köztük levő összefüggéseket jól ismerjük, más elemeit, összefüggéseit csak nagy bizonytalansággal. Ezt a bizonytalanul ismert rendszert módosítjuk beépítéssel, vízszint-szabályzással, tápanyag-terheléssel, miközben a globális klímaváltozás és kihalási hullám is hat rá. A tó hatékony és fenntartható kezelésének kulcsa a kommunikáció a tudomány, a döntéshozók és a nagyközönség között.

 Berecz Diána / PAD Alapítvány 

//BALATORIUM programismertető 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program keretében a PAD Alapítvánnyal együttműködésben megvalósuló BALATORIUM kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be. Ezt egyedi, kifejezetten a térségre reflektáló, széles körben hozzáférhető és megtapasztalható kulturális programokkal - performatív tájbejárások, interaktív köztéri akciók, kiállítások, beszélgetések, hangjátékok, művészeti rezidencia programok - segítségével teszi.

Szalontai Ábel / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 

Az egyetem, mint a művészetek, a dizájn és a kreativitás világszínvonalú oktatási és kutatási központja számos területen segíti a VEB 2023 munkáját. A hallgatók, oktatók és a program partnerei együtt dolgoznak a dizájn és innováció területén megvalósuló projektek létrehozásán, melynek keretében többek között egy szabadon választható BALATORIUM tematikájú kurzus is indult.

Andreas Gotritschnig / Breath Earth Collective - Ausztria 

A 2020-as grazi kulturális év keretein belül, a Klíma-Kultur Pavilon, egy 159 m2-es erdei oázis installáció volt a város közepén, amely a városi terek természetes hűtésének jövőbeli modelljét mutatta be a forró nyári napokon. A pavilon a pihenés és időtöltés mellett a kultúrát, eszmecserét és diskurzust is szolgálta.

Kees Lesuis / Oerol festival - Hollandia 

Az Oerol fesztivál, Európa egyik legkiválóbb tájművészeti fesztiválja, amely a 10 napos esemény mellett, egész éven át tartó kutatómunkát is végez. Átmeneti társadalmat hoz létre művészek, tudósok, természetvédők és egy nagy létszámú közönség számára, áthidalva a köztük lévő szakadékot.