A Balatorium program őszi utolsó eseménye Átmeneti terek - vízparti koncepciók címmel rendhagyó formátummal jelentkezik: a Balaton déli parti vasútvonalán, egy vonaton megrendezett tájbejárás keretében a vízparti területek történetével és funkcióival ismerkedünk meg, különböző tudományterületek szempontjából.
Az ilyen területeket az építészet átmeneti térnek, az ökológia ökotónnak, vagy szegélynek, az urbanisztika puffertérnek nevezi. Ezeknek a tereknek a funkciói nagyon sokrétűek, mivel ezek biztosítják a zavartalan összeköttetést és átmenetet a különböző jellegű és funkciójú élőhelyek között, amihez szükség van egyedi élővilágra és mikroklímára, amihez az ember területhasználati szokásainak is alkalmazkodnia kell.

A Balaton esetében ez a zóna az igen erősen beépített partmeni sávba esik, ami miatt a tó átmeneti zónájának területe gyorsan csökken, funkcióit egyre kevésbé látja el. Ez oka és következménye is a tájhasználati és kulturális szokások megváltozásának. Így a Balaton rövid időn belül olyan tulajdonságait veszítheti el, amelyek a régió egyik leggazdagabb élőhelyévé és kiemelt turisztikai célpontjává tették.

Az előadók és a témák:

dr. Mateja Kurir, filozófus, építészetteoretikus az átmenetiség sokrétegű jelentéséről fog beszélni, az átmeneti térről mint építészeti jelenségről és annak karakterisztikájáról. Előadásában kitér továbbá a vízparti zóna mint átmeneti tér különlegességeire, érintve a határvonalak problematikáját és az üdülőterületek egy-egy specifikus attribútumát.
Wettstein Domonkos, PhD, építész, kutatási területe a Balaton régió tervezéstörténete. Tájkommentárjában áttekinti az elmúlt évszázad épített környezeti változásait a Balaton déli partján az építészeti hagyományok és kihívások tükrében. Feltárja a településszerkezeti specifikumokat az utazás során érintett települések kapcsán, és bemutatja, hogy mit jelentenek a tervezési határvonalak, és azok hogyan mosódtak el az utóbbi években.

Schleicher Vera, PhD, etnográfus, muzeológus, tájkommentárjában szintén a Balaton földrajzi tereiben lezajlott változásokat vizsgálja a kulturális és társadalmi interakciók aspektusából, valamint kitér a turizmus által támasztott kihívásokra az őslakosság és a nyaralónépesség szempontjából. Arra keresi a választ, hogy ezek a kulturális kölcsönhatások milyen terekben jönnek létre, és hogy az átmenetiség értelmezhető-e időbeli, társadalmi folyamatként.

dr. Varga Anna, etnobiológus, a parti zónának a hagyományos tájhasználati módjairól, és az ebben bekövetkezett változásokról fog beszélni. Hogyan hatnak ezek a változások a Balatonra és a parttól távolabbi területekre, a természetes élőhelyekre?

dr. Zlinszky András limnológus, térinformatikus, kutatási területe a tó élő rendszerének és emberi használatának modellezése. Előadásában vízparti élőhelyek zonációjával és az egyes zónák ökológiai szerepével foglalkozik. A parti zóna keresztmetszetét áttekintő sétán a vízpart legfontosabb élőlény-csoportjait és az ezek által fenntartott ökológiai folyamatokat mutatja majd be.

MENETREND:

10:00 - Budapest, Déli pályaudvar, gyülekezés, beszállás
10:35 - Budapest, Déli pályaudvar, vonatindulás
11:00 - Mateja Kurir bevezető előadása
11:20 - Székesfehérvár
11:40 - Schleicher Vera és Wettstein Domonkos tájkommentárja
11:55 - Siófok
12:45 - 15:10 - Terepbejárás, sétával egybekötött szakmai beszélgetés Balatonfenyves vízparti zónájában Zlinszky András és Varga Anna vezetésével
15:16 - Balatonfenyves vasútállomás, vonatra visszaszállás
15:30 - Workshop beszélgetések
16:01 - Siófok
16:36 - Székesfehérvár
17:21 - Visszaérkezés, Budapest, Déli pályaudvar

HASZNOS INFORMÁCIÓK:

A Balatonfenyvesi terepbejárásra lehet külön is csatlakozni: találkozó a Balatonfenyvesi vasútállomáson.
A program regisztrációköteles és ingyenes, utazási hozzájárulást azonban adományként szívesen fogadunk:
AJÁNLOTT JEGYÁRAK HAMAROSAN!

A program hibrid módon, hangosítással, angol és magyar nyelven valósul meg. Igény esetén kiscsoportban fordításra lehetőség lesz.
Az esemény egy külön vasúti kocsival közlekedik.
A regisztrált résztvevőknek uzsonnával és frissítővel készülünk, de érdemes saját igények szerint egyéb étellel/itallal érkezni.
Az eseményre a terepbejárás miatt kényelmes és vízhatlan cipőben és ruházatban érdemes jönni.
A program 16 éves kor felett ajánlott.
Extrém rossz idő esetén a Balatonfenyvesi terepbejárás helyszínét a szervezők módosíthatják.