A kertünk összefügg a Balatonnal. Nem minden kert van közvetlenül a vízparton, de a Balaton környéki kertek összeköttetésben vannak a tó vízrendszerével és élővilágával. Ami a kertünkben történik, az a tájra, a tájban található vizekre és és azon keresztül a tó élő rendszerére is hatással van.

Fontos-e hogy a kertem hogyan hat a tájra? Mit tehetünk a saját kertünkben a tópart beépítésének a következményei ellen? Mit szeretnék a kertemtől megkapni, mit akarok tenni érte? Akkor szép egy kert, ha látszik, hogy sokat foglalkoznak vele? Milyen kertekre lesz szükség most, hogy itt a klímaváltozás? Lehet-e rendszeres fűnyírás, gyomlálás, öntözés nélkül szép kertet fenntartani?

Mitől balatonbarát egy kert? Mit jelent, hogy természetvédelmi szempontú kertfenntartás? Mit ültessünk és mit ne ültessünk a balatoni kertekbe, szőlőkbe, veteményeskbe? Mit tegyünk, ha van szőlőterületünk, de nem akarunk szőlészkedni? Ha virágos területet szeretnénk, de nem akarjuk folyamatosan gondozni? Ha természetes, kis léptékben művelhető veteményest szeretnénk?

A Balatonbarát kert projekt új szempontokat szeretne adni a balatoni kertek és zöldterületek ültetéséhez, építéséhez, gondozásához, amiket figyelembe véve mindannyian tehetünk a tó és a környék szépségének megóvásáért - és fontos szabályokat, amiket minden kertben be kellene tartani, hogy ne veszélyeztessük a Balaton vizeit és élővilágát.

A június 2-i eseményen a Balatonbarát kert projektet indítjuk útjára a téma szakértőinek segítségével. A meetup során a Balatonbarát kert témáihoz kapcsolódva egy-egy előadó fejti ki részletesebben a dilemmákat, zöldséges és gyümölcsöskert, szőlőterület és díszkert kialakítás és fenntartásssal kapcsolatban.

A Meetup kísérő eseményeként a paloznaki Szent József Ház mögötti parkban közös ültetést szervezünk, ahol szakértőkkel lehet beszélgetni munka közben a Balatonbarát virágos és díszkertek működéséről.

15:00-16:30 RÖVID ELŐADÁSOK

DR. ZLINSZKY ANDRÁS, ÖKOLÓGUS, 

A kerted összefügg a Balatonnal

Miről szól a Balaton Balatonbarát kert kezdeményezés?

DR. CSERVENKA JUDIT, ÖKOLÓGUS, A BFNP MUNKATÁRSA

Szépséges szörnyetegek, azaz a térségi specifikus invazív fajok

Milyen invazív fajok veszélyeztetik a régió ökoszisztémáját?

DR. BÓDIS JUDIT, BOTANIKUS

Engedjük be az őshonos fajokat a kertjeinkbe! 

Miért jó ha reprodukáljuk kertünkben a környékbeli természetes ökoszisztémát? 

DR. MAG ZSUZSA

Ellenálló erdőkerteket a nyaralókba is? 

Néhány gyakorlati szempont a kivitelezéshez.

17:00-18:00 KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS: „SZAKMAI SZEREPLŐK SZEREPE A TERMÉSZETVÉDELMI SZEMPONTÚ KERTTERVEZÉSBEN”

A Balatonbarát szempontrendszer gyakorlatba ültetését  járjuk körül érintett helyi szereplőkkel. Ökológus, tájépítész tervező, települési döntéshozó, termesztő és növénykereskedő szakemberekkel beszélgetünk a megvalósítás lehetőségeiről, kihívásairól.  

Résztvevők:

● Zlinszky András, ökológus, moderátor

● Bartus Sándor, őstermelő, Tihanyi Levendulapalánta

● Czeglédy Ákos, polgármester, Paloznak

● Csizmazia György, ügyvezető, Sylvestris Kertcentrum

● Szalai Marietta, tájépítész, permakultúra tervező, Eső után

19:00-20:30 BORKÓSTOLÓVAL EGYBEKÖTÖTT ELŐADÁS

Magasművelésű szőlő ültetvények nyújtotta lehetőségek a változó éghajlati körülmények között

A klímaváltozás okozta melegebb és szárazabb vegetációs időszakokhoz való adaptációt szolgálhatják az olyan kis és közepes méretű szőlőültetvények, melyek magas, lugasos kialakításukkal árnyékolják a legkritikusabb nyári időszakban a talajt és így segítik a talajnedvesség megőrzését. Az Észak-olaszországi borvidéken, Valpolicellában, pergola ültetvényeken termelnek így hagyományosan szőlőt míg hazánkban a lugasokon és egyesfüggöny ültetvényeken, ezen megoldások alkalmazásának lehetőségeiről fogunk beszélgetni a Balatoni régióra fókuszálva.

A beszélgetést követően pedig borkóstoló dr. Kovács Barnabással olyan balatoni és régiós családi mintagazdaságokból származó bio, biodinamikus és natúr borokból. Ezek a borok minőségi kompromisszum nélkül, alternatívát mutatva képviselik a fenntarthatóság felé tett lépését az ágazatnak.

A Balatonbarát kert projekt a szabadonbalaton ötlete alapján, a PAD Alapítvány szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósul meg. A Balatorium, ökológiai kulturális programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és PAD Alapítvány közös kezdeményezésére jött létre.

A projekt együttműködő partnere a Balaton-felvidék Nemzeti Park Igazgatósága.

A Balatorium a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa  (VEB 2023) program egyik kiemelt projektje. Kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt ami a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be.